ГоловнаПолітика

Поліцейському, який перевищив повноваження під час затримання активістів на Подолі, оголошено про підозру

Поліцейському в разі доведення його провини загрожує покарання на строк від трьох до восьми років.

Поліцейському, який перевищив повноваження під час затримання активістів на Подолі, оголошено про підозру
Фото: Roman Sinicyn/Facebook

Слідчі Центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили про підозру поліцейському в перевищенні влади або службових повноважень під час розгону активістів біля Подільського РВВС 9 лютого.

Про це повідомила заступник голови ГБР Ольга Варченко.

"За результатами попереднього розслідування встановлено, що співробітник поліції, ображаючи особисту гідність одного з активістів, умисно вчинив дії, які: явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень; супроводжувалися насильством", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що співробітнику поліції в разі доведення його провини загрожує покарання на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і відсторонення від посади. Процесуальне керівництво кримінального провадження здійснюється Департаментом організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних справ підслідних ГБР.

Нагадаємо, 9 лютого співробітники поліції затримали щонайменше 50 осіб в центрі Києва. 10 з них перед мітингом Юлії Тимошенко - вони готувалися розгорнути акцію на підтримку Катерини Гандзюк. Ще 40 - біля райвідділу, куди прибули соратники затриманих. Затримання біля райвідділу відбувалося в жорсткій формі, із застосуванням сльозогінного газу.

Деякі правоохоронці, за словами активістів, під час затримання під райвідділом кричали "Лежати, бандера".

В результаті події близько 20 активістів отримали поранення, поліція повідомила про трьох госпіталізованих правоохоронців. Уночі всіх затриманих відпустили.

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко вибачився за поведінку поліції під час затримання активістів під райвідділом в Києві.

Національна поліція розпочала службове розслідування в частині правомірності дій поліцейських під час затримання групи осіб в Подільському районі Києва 9 лютого.

В той же час на волонтера Синіцина завели справу через збирання персональних даних про поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram