ГоловнаПолітика

Савченко і Рубана судитимуть у Чернігові

Звинувачувальний акт раніше відправили в Слов'янськ.

Савченко і Рубана судитимуть у Чернігові
Фото: Сергей Нужненко

Верховний суд 11 лютого задовольнив клопотання прокуратури і передав справу Савченко-Рубана в Чернігівський районний суд Чернігівської області.

Про це повідомив адвокат Савченко Олександр Шадрін в фейсбуці.

Спочатку справу було призначено для розгляду в Слов'янському міськрайонному суді Донецької області, але обидві сторони клопотали про перенесення. Прокуратура просила розглядати справу в Чернігові, захист - в Печерському райсуді Києва.

Нагадаємо, 8 березня 2018 року Володимира Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було пред'явлено про підозру у підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента та житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності у цій же справі була затримана депутат Верховної Ради Надія Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

2 серпня 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у справі Савченко-Рубана завершено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram