ГоловнаПолітика

Росія заявила про "проблеми з постачаннями" для Європи, у разі створення перепон "Північному потоку-2"

"Ми готові продовжувати український транзит, але на тих умовах, які потрібні нам", - заявили в МЗС РФ.

Росія заявила про "проблеми з постачаннями" для Європи, у разі створення перепон "Північному потоку-2"
Путь, по которому проходит Северный поток-2
Фото: ritmeurasia.org

У МЗС РФ застерегли ЄС від протидії реалізації проекту "Північний потік - 2". Про це заявив заступник голови МЗС Росії Олександр Панкін в інтерв'ю РИА "Новости", пише Німецька хвиля.

Говорячи про проект "Північний потік - 2", Панкін заявив, що, якщо йому "будуть чинити перепони", щоб "змусити Росію качати газ через Україну на їхніх умовах, за їхніми тарифами, з невизначеністю в юридичних речах, напевно, цей номер не пройде".

Він вказав на можливі труднощі, які виникнуть у європейських споживачів в тому випадку, якщо одночасно РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і "будуть залишатися проблеми з " Північним потоком-2".

Водночас він заявив, що Росія готова продовжувати транзит газу в Європу через Україну.

"Ми готові продовжувати український транзит, але на тих умовах, які нам потрібні", - заявив Панкін, висловивши припущення, що до наступних переговорів, після президентських виборів, позиція української сторони може змінитися.

Панкін припустив, що до наступного раунду переговорів щодо транзиту в травні можуть відбутися "зміни в позиції", "певний інституційний розвиток, юридичний розвиток процесів" в Україні, .

Газопровід, який критикують низка європейських країн, повинен бути прокладений по Балтійському морю паралельно з вже існуючим "Північним потоком", роботи планується завершити в 2019 році. Цього самого року закінчується термін домовленостей між Москвою і Києвом про транзит газу через Україну.

Напередодні Євросоюз підтримав компромісне рішення щодо проекту, внісши поправки до Третього енергопакету ЄС. Згідно з ними, за газопровід, що йде з третьої країни, відповідає та держава-член ЄС, на території якого ця транспортна магістраль вперше підключається до європейських енергомереж. Так, регулювати "Північний потік - 2" буде Берлін, а не Брюссель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram