ГоловнаПолітика

Нардепи Матківський і Антонищак дали свідчення в суді над нацгвардійцем Марківим в Італії

Віталій Марків перебуває в італійській в'язниці 20-й місяць.

Нардепи Матківський і Антонищак дали свідчення в суді над нацгвардійцем Марківим в Італії
Виталий Маркив
Фото: Радио Свобода

В Італії 8 лютого відбулося восьме засідання суду у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого підозрюють в причетності до вбивства італійського фоторепортера на Донбасі навесні 2014 року, повідомляє Радіо Свобода.

Від сторони обвинувачення виступили перші свідки з України - двоє депутатів Верховної Ради Богдан Матківський і Андрій Антонищак. Третій свідок - представник Генпрокуратури України Олександр Коваленко, який в 2016 р спілкувався з італійською стороною у справі, - на суд не з'явився.

Згадані парламентарії в травні-червні 2014 року очолювали підрозділи Національної гвардії України на горі Карачун біля Слов'янська, де тоді служив Віталій Марків. Як відомо, репортер Андреа Роккеллі і його перекладач Андрій Миронов загинули в результаті перехресного вогню в низині біля фабрики Зеус, тоді - зоні сепаратистів, на відстані майже двох кілометрів від згаданої гори. Тому свідки-депутати намагалися надати суду картину тодішньої військової ситуації і роль підсудного: кількість українських бійців на горі, їх функції, розташування позицій, яка зброя була в їх розпорядженні, як діяла система військового підпорядкування і відповідальності в батальйоні Нацгвардії.

Відповідаючи на питання прокурора і адвокатів, депутати повідомили, що Марків не мав керівного статусу в своїй роті, тому не міг давати накази про відкриття вогню. Обидва свідки заперечували наявність важкого мінометного озброєння в Національній гвардії в період згаданого трагічного факту. У той же час депутати підтвердили, що міномети були на озброєнні Збройних сил України, бійці яких тоді також дислокувалися на горі, але обміну зброєю між нацгвардійцями і солдатами ЗСУ не відбувалося.

Таким чином, боєць Нацгвардії не міг користуватися мінометом ЗСУ, він тільки передавав своєму командуванню інформацію, звідки стріляють сепаратисти, і потім дані надходили українській армії, а вже там вирішували відкривати вогонь у відповідь чи ні. Антонищак і Матківський також повідомили суду, що міномети мали і проросійські сили.

Протягом процесу вже виступили 17 свідків, але конкретна динаміка фактів трагічного 24 травня 2014 року не встановлена, роблять висновок захисники Марківа.

8 лютого вперше на суді була присутня делегація з Києва від Міністерства юстиції України як відповідач у цивільному позові італійських журналістів проти держави Україна. На засіданні також були представники української громади з різних міст Італії.

Наступне засідання суду відбудеться 22 лютого, коли повинні виступити останні свідки звинувачення. 15 березня буде слухати Марківа, а далі на черзі засідання зі свідками захисту.

Суд над нацгвардійцем Марківим почався в липні 2018 року, він перебуває в італійській в'язниці 20-й місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram