ГоловнаПолітика

Україні потрібен план для членства в НАТО, як було для безвізу, - Лубківський

"Партнерство України і НАТО вимагає нових форм інституційного діалогу".

Україні потрібен план для членства в НАТО, як було для безвізу, - Лубківський
Фото: nfront.org.ua

Україні потрібен чіткий план дій для членства в НАТО, як було для безвізу, вважає Данило Лубківський, дипломатичний радник прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в 2015-2016 роках, заступник міністра закордонних справ України (2014 року).

Він нагадав, що після вчорашнього рішення парламенту в Конституції закріплений курс України на членство в ЄС і НАТО. І цього ж дня Верховна Рада ухвалила ще одне важливе рішення - постанову, якою закликала лідерів і головні політичні органи НАТО формально розпочати підготовку Плану дій щодо набуття Україною членства в Альянсі.

Він зазначив, що ідеологом цього рішення є лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

Завдяки цій постанові, підкреслив Данило Лубківський, "те, що було зафіксовано в Конституції як стратегічну мету, Верховна Рада підкріпила практичним завданням".

У тексті постанови, повідомив Лубківський, парламент посилається на Декларацію саміту НАТО в Бухаресті 2008 року, де сказано, що "Україна і Грузія стануть членами НАТО": "Там зафіксовано, що наступним кроком для України і Грузії на прямому шляху до приєднання до Альянсу є такий інструмент, як План дій щодо членства. Це вказано дуже недвозначно: "Сьогодні ми чітко стверджуємо, що підтримуємо заявку цих країн на ПДЧ", - цитує він резолюцію саміту.

По-друге, Рада констатує, що "з часу Революції гідності особливе партнерство між Україною і НАТО зазнало глибоких якісних змін і потребує нових форм інституційного діалогу": "Це – принципово важлива теза: по суті, вона проголошує цілком нову історію наших відносин", - зауважив він.

Окрім того, оскільки цьогоріч виповнюється 70 років Альянсу, у цей ювілейний рік Рада закликала лідерів держав-членів НАТО схвалити "прогресивне бачення розвитку відносин з Україною, що вестиме до її членства в організації, і формально розпочати з нашою державою індивідуальний діалог рекомендацій та практичної підтримки, що становитиме План дій щодо членства України в НАТО", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram