ГоловнаПолітика

Країни ЄС закликали підтримати Україну напередодні виборів

Документ підписали 18 країн-членів ЄС.

Країни ЄС закликали підтримати Україну напередодні виборів
Фото: Liga.net

Вісімнадцять країн-членів ЄС закликали весь Європейський Союз бути готовим до дій в підтримку України в разі, якщо Росія буде намагатися втрутитися в президентські і парламентські вибори в країні.

Про це йдеться у внутрішньому документі для дискусії, який офіційно не публікується, але з яким мав можливість познайомитися кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі.

Євросоюз також закликає не допустити "втоми від ЄС в Україні та втоми від України в ЄС", йдеться в документі.

Його підписали представники Австрії, Бельгії, Великобританії, Данії, Естонії, Ірландії, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії, Фінляндії, Хорватії, Чехії та Швеції.

Документ обговорюватимуть на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 18 лютого, коли темою обговорення буде політична ситуація в Україні напередодні нинішніх виборів.

Ці вибори, йдеться в ньому, будуть "випробуванням для України, для її демократії, реформ, стійкості і орієнтації». «У головних інтересах ЄС зберегти Україну на європейському шляху реформ і продовжити підтримувати її", відзначають автори документа. На їхню думку, Москва намагатиметься вплинути на вибори в Україні, підтримуючи бажаних для неї кандидатів, здійснюючи кібератаки і дезінформаційні кампанії.

Євросоюз повинен вжити заходів, щоб протистояти "фальшивим російським розповідями про Україну як про державу-невдаху", йдеться в документі. Брюссель повинен також надати додаткову допомогу, включаючи гуманітарну, східній Україні, вважають автори.

Документ також дає високу оцінку керівництву України, яке разом з громадянським суспільством і міжнародним співтовариством "здійснює вражаючі успіхи для просування життєво важливих реформ і зміцнення стійкості і європейської орієнтації України".

"За останні п'ять років відбулися глибокі і широкі реформи, ніж за попередні 22 роки пострадянського життя", - йдеться в документі, в якому також згадується "прогрес, досягнутий в децентралізації, реформа державного управління, дерегулюванні, пенсійній системі і прозорості".

Нагадаємо, Верховна Рада України 7 лютого прийняла в другому читанні законопроект про закріплення в Конституції країни стратегічного курсу на членство в Європейському Союзі і НАТО. Таке рішення підтримали 334 народних депутати.

Президентські вибори в Україні призначені на 31 березня, другий тур у разі потреби може відбутися 21 квітня. Парламентські вибори мають відбутися 27 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram