ГоловнаПолітика

Документи біглого регіонала Олійника на реєстрацію кандидатом у президенти ЦВК направила в поліцію

У комісії засумнівалися, що Олійник згоден брати участь у виборах.

Документи біглого регіонала Олійника на реєстрацію кандидатом у президенти ЦВК направила в поліцію
Владимир Олийнык

Центральна виборча комісія відмовила проживаючому в Росії колишньому депутату від Партії регіонів Володимиру Олійнику в реєстрації кандидатом в Президенти на вибори 31 березня і направила подані ним документи в Національну поліцію. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні комісії.

ЦВК зазначила, що заява про висунення подана не особисто Олійником і не завірена, а грошову заставу також внесено не самим кандидатом, а чотирма іншими особами, що суперечить вимогам законодавства.

Також в поданих Олійником документах зазначено, що він проживає в Україні з народження, але з жовтня 2014 - тимчасово в Росії як політичний біженець.

ЦВК констатувала, що Олійник не проживає фактично в Україні, хоч і прописаний на її території, оскільки за даними прикордонників він виїхав за кордон 1 жовтня 2014 і не вертався.

Крім того, ЦВК констатувала, що в передвиборній програмі Олійника визнаються самопроголошені Донецька і Луганська "народні республіки", що суперечить законодавству і підриває суверенітет і територіальну цілісність України. Заклик в програмі Олійника не визнавати вибори в разі неучасті в них жителів ЛНР, ДНР і українців в Росії ЦВК вважає спрямованим на делегітимацію влади і підрив національної безпеки.

На цих підставах Центрвиборчком відмовив Олійнику в реєстрації кандидатом в Президенти.

При цьому у комісії виникли сумніви щодо вільної волі Олійника самовисуватися кандидатом в Президенти та автентичності поданих документів, в тому числі копії паспорта, тому ЦВК направила документи, що поступили, на розгляд Нацполіції.

Олійник відомий тим, що після втечі до Росії подав позов про визнання Революції Гідності в Україні державним переворотом і вимагав визнати владу нелегітимною. У Москві Олійник брав участь у створенні "Комітету порятунку України", завдяки чому став фігурантом кримінальних справ про публічні заклики до захоплення влади.

Нагадаємо, ЦВК отримала 89 комплектів документів на реєстрацію кандидатом в президенти. Комісія зареєструвала 42 кандидатів, 32 предентентам відмовлено в реєстрації через невнесення 2,5 млн гривень необхідної застави та/або невідповідності поданих документів вимогам законодавства. Реєстрація кандидатів завершиться 8 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram