ГоловнаПолітика

Рада почала перейменування Дніпропетровської області в Січеславську

Проект закону спрямований до Конституційного Суду.

Рада почала перейменування Дніпропетровської області в Січеславську
Фото: Кузьма Джунь

Верховна Рада на засіданні в четвер, 7 лютого, включила до порядку денного і направила до Конституційного Суду проект закону про перейменування Дніпропетровської області.

Депутати розглядали два варіанти нової назви області - Дніпровська або Січеславська.

За законопроект №9310 про перейменування області в Дніпровську проголосували тільки 144 народних депутати, тоді як Січеславську область (№9310-1) підтримали 240 осіб. Саме цей законопроект піде до Конституційного Суду.

У листопаді 2018 року депутати вже намагалися перейменувати Дніпропетровську область, але тоді зібрати достатню кількість голосів не вдалося.

Адміністративний центр Дніпропетровської області - місто Дніпро. Раніше він був Дніпропетровськом за іменем партійного, більшовицького і радянського діяча, керівника революційного руху і голови ЦВК УРСР - Григорія Петровського (1978-1958), який згодом став одним з ініціаторів організації Голодомору 1932-1933 років.

У 2016 році облцентр перейменували відповідно до закону про декомунізацію, але назва області залишилася колишньою.

Оскільки назви областей прописані в Конституції, депутати не можуть просто так змінити їх, а змушені здійснювати складну процедуру внесення змін зі зверненням до Конституційного Суду. До того ж у другому читанні потрібно зібрати конституційну більшість - 300 голосів.

Відзначимо, що з 24 областей України тільки три - Волинська, Закарпатська та Кіровоградська - названі не за іменем адміністративного центру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram