ГоловнаПолітика

Насіров приховував 300 тис. доларів на рахунках у Британії, - прокурор САП

Місцеві правоохоронці просили заблокувати ці гроші.

Насіров приховував 300 тис. доларів на рахунках у Британії, - прокурор САП
Фото: Без Табу

Колишній глава Державної фіскальної служби Роман Насіров протягом трьох років приховував 300 тис. доларів, які розміщено на його банківському рахунку у Великій Британії.

Про це на судовому засіданні заявив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов, повідомляє "Слідство.info".

"Рахунок було відкрито у фінансовій установі Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, яка належить обвинуваченому протягом останніх трьох років", - сказав прокурор.

Нині в Британії триває судовий процес за цим рахунком, і місцеві правоохоронці просили заблокувати ці гроші.

За словами прокурора, Насіров про це дізнався і зазначив ці 300 тис. доларів у своїй декларації як кандидата в президенти України, яку подав 16 січня 2019 року. "При цьому, у декларації перед звільненням, як і у всіх попередніх деклараціях, Насіров не зазначав цих активів", - додав прокурор.

Звинувачення попросило заарештувати ці кошти. Адвокати, своєю чергою, попросили відкласти розгляд клопотання. Суд погодився і відклав розгляд питання до наступного засідання, яке відбудеться 14 лютого.

"Я цього рахунка не декларував, оскільки там не долари, а інші активи. А які - дізнаєтеся пізніше", - спробував пояснити наявність рахунку в Британії сам Насіров.

Нагадаємо, 5 травня 2015 року Насіров був призначений на посаду голови ДФС за результатами відкритого конкурсу. 31 січня 2018 року його звільнили у зв'язку з наявністю у нього британського громадянства. У середині лютого він подав позов про незаконність звільнення, який був задоволений 11 грудня 2018 року Окружним адмінсудом Києва. 

Насіров - підсудний. Його звинувачують у зловживанні владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК). За версією слідства, Насіров був причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, залучених до схеми, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про те, що ці компанії не мають податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram