ГоловнаПолітика

Комітет Ради підтримав законопроект МВС про посилення відповідальності за порушення на виборах

Зокрема, пропонується ввести адміністративну відповідальність за розголошення свого волевиявлення в приміщенні для голосування.

Комітет Ради підтримав законопроект МВС про посилення відповідальності за порушення на виборах
Заседание Комитета Рады
Фото: mvs.gov.ua

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект закону про посилення відповідальності за порушення під час виборів, який ініціювало Міністерство внутрішніх справ.

Про це повідомляється на сайті МВС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що цей проект закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства" був відпрацьований разом з громадською організацією "Опора".

За його словами, законопроект пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність, а саме - істотно підвищити розмір штрафів за порушення агітації, щоб створити умови, коли кандидатам буде вигідніше дотримуватися закону, ніж його порушувати.

"Ми пропонуємо передбачити адміністративну відповідальність за умисне розголошення свого волевиявлення в приміщенні для голосування. Пропонується також посилити покарання за певні злочини. Йдеться про позбавлення волі строком до двох років за незаконне використання або вкидання виборчих бюлетенів. Порушення таємниці голосування та отримання виборцем неправомірної вигоди. До шести років - за злочини, пов'язані з наданням виборцю неправомірної вигоди, непрямим підкупом виборців та фальсифікацією виборчої документації. Такі зміни дозволять правоохоронцям більш ефективно протидіяти одній з найбільших загроз проведення виборів - підкупу виборців", - пояснив Аваков.

Також пропонується скасувати кримінальну відповідальність за приховування або псування виборцями власних бюлетенів і віднести такі порушення до адміністративних. Осіб, які добровільно повідомили правоохоронцям про вчинення злочинів, пропонується звільнити від кримінальної відповідальності.

Профільний комітет Ради закликав депутатів розглянути запропоновані зміни найближчим часом.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що НПУ разом з Нацгвардією готові забезпечити публічний порядок і громадську безпеку під час виборів на 100%.

"Мета нового закону - не посадити всіх у в'язницю. Мета - попередити порушення значними санкціями, а також забезпечити адміністративну відповідальність щодо тих порушень, які не мають істотного впливу на кінцевий результат виборів", - зазначила координатор проекту "Опора" Ольга Айвазовська.

Нагадаємо, виборча кампанія з чергових виборів президента України почалася 31 грудня 2018 року. Голосування пройде 31 березня.

У МВС створили спеціальну групу радників, яка займатиметься реагуванням на порушення під час виборів. МВС має намір фіксувати порушення, оголошувати його і передавати в Центрвиборчком, де можуть виносити санкції - попереджати, знімати кандидата тощо. Поліція також заявила, що розцінюватиме оплату роботи агітаторів і спостерігачів на виборах як підкуп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram