ГоловнаПолітика

Відсторонення Супрун заблокувало доставку ліків у регіони

Супрун перервала відрядження у США і повертається в Україну.

Відсторонення Супрун заблокувало доставку ліків у регіони
Ульяна Супрун
Фото: obozrevatel.com

Розподіл медичних препаратів, зокрема вакцин, по регіонах України заблоковано через відсторонення Уляни Супрун від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я. Про це сама Супрун написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Зміни, яких нам удалося досягти, поставлено під загрозу. Але наразі разом з командою Міністерства охорони здоров'я України маємо низку дуже конкретних проблем і питань: Як ліки, закуплені на суму понад 633 мільйони гривень коштів платників податків, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, будуть відправлені у медзаклади? Адже розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра", - написала Супрун.

У регіони направляють препарати відповідно до 33 програм державних закупівель, серед них - вакцини проти кору, ліки для онкохворих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу або антиретровірусної терапії.

Також без підпису в.о. міністра неможливо укласти договори на закупівлю препаратів і медичних виробів коштом держбюджету 2019 року.

"МОЗ України в рекордні терміни почало процес закупівель. Однак через те, що зараз ніхто не уповноважений виконувати обов'язки міністра, укладення договорів із закупівельниками може не відбутися вчасно. Зірвані терміни постачань призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування", - написала заступниця міністра.

Також без підпису в.о. міністра не зможуть вирушити на лікування за кордон 44 людини, що вже профінансовано з держбюджету.

"Йдеться про безпеку, здоров'я і життя мільйонів людей. Я готова підписувати все необхідне. Сьогодні повертаюсь в Україну з відрядження у США, яке було скасоване у зв’язку з ухвалою судді Каракаш'яна", - написала Супрун.

Заступниця міністра також подякувала всім громадянам, громадським організаціям, депутатам і першим особам держави за підтримку і висловлення чіткої позиції з приводу трансформації системи охорони здоров'я.

Нагадаємо, напередодні Окружний адміністративний суд Києва за позовом депутата Ігоря Мосійчука відсторонив Уляну Супрун від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram