ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду підтримати зміни до Конституції про прагнення України в ЄС і НАТО

Голосування відбудеться у четвер, 7 лютого.

Порошенко закликав Раду підтримати зміни до Конституції про прагнення України в ЄС і НАТО
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко переконаний, що народні депутати підтримають остаточне схвалення законопроекту щодо закріплення в Конституції курсу України на вступ до Європейського Союзу і НАТО.

Про це глава держави заявив під час виступу на щорічному прийомі компаній-членів Американської торгової палати в Україні, повідомляє прес-служба президента.

"Я оптиміст і щодо змін до Конституції. І впевнений в тому, що країна здатна відкинути будь-які протиріччя, навіть в умовах виборчого процесу. І сподіваюся, що післязавтра Верховна Рада у другому читанні підтримає поправки до Конституції, які зобов'язують українську владу забезпечити вступ України в обидва великих міжнародних союзи", - сказав президент.

Петро Порошенко закликав депутатів зробити правильний вибір в цьому питанні.

"Мені радили не згадувати сьогодні голосування, яке Верховна Рада України повинна провести в четвер, на цьому тижні, але я ще раз хочу закликати всіх, зазначивши, як це важливо", - додав він.

За його словами, Росія буде намагатися зірвати плани України.

"Не виключено, що зараз Росія дуже активізується, щоб це зірвати. Але так само, як у неї це не виходило протягом останніх 4,5 років, я також сподіваюся, що цього не станеться і зараз. І цей момент істини покаже ціну кожного політика і кожної політичної сили. І я впевнений, що єдність і праця українців спростовували будь-які очікування нашого північного сусіда, будь-які песимістичні прогнози. І я переконаний і твердо вірю в нашу перемогу", - наголосив глава держави.

22 листопада Верховна Рада проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО, а також виключити з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні.

Законопроект №9037 попередньо затвердили голосами 311 депутатів при 226 мінімально необхідних. Для остаточного прийняття документа потрібно зібрати не менш як 300 голосів.

У минулому році Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким  вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики. Його підтримали 276 народних депутатів, тоді як для зміни Конституції необхідно мінімум 300 голосів.

Курс на членство в НАТО прописано в законах "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". Військова доктрина України також передбачає розвиток Збройних Сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Конституція України була прийнята в 1996 році і в неї вже не один раз вносили суттєві зміни.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram