ГоловнаПолітика

Україна залишилася "частково вільною" країною за версією Freedom House

Захоплений Крим отримав окрему оцінку і визнаний "невільним".

Міжнародна правозахисна організація Freedom House зарахувала Україну до "частково вільних" країн у свіжій доповіді Freedom in the World 2019.

Захоплений Росією Крим отримав окрему оцінку і визнаний "невільним".

Про це сказано в доповіді за 2018 рік, опублікованій на сайті організації.

Фото: freedomhouse.org

Кожну країну правозахисники оцінюють за рівнем політичних прав і громадянської свободи за шкалою від 1 до 7, де 1 - найкращий показник, а 7 - найгірший. На підставі цього формується рейтинг за 100-бальною системою. України набрала 60 пунктів (що більше - то вільніша країна). У торішній доповіді Україна мала 62 бали.

Крим набрав усього 8 пунктів, це одна з найменш вільних територій у світі.

Ключовими подіями 2018 року в Україні названо велику кількість нападів на громадських активістів і правозахисників; прийняття законодавства для запуску антикорупційного суду; постійні бойові дії на Донбасі; введення воєнного стану в окремих областях.

Загалом Freedom House відзначає, що минулий рік став 13-м поспіль, коли в світі фіксується відкат демократії. Причому це стосується навіть таких країн, як Угорщина та Сербія. Обидві визнані "частково вільними" через дії їхніх лідерів Віктора Орбана й Александара Вучича.

Фото: freedomhouse.org

Нагадаємо, Україна вважалася частково вільною від часу оголошення незалежності в 1991 році аж до Помаранчевої революції. У роки президентства Віктора Ющенка країна вважалася вільною, однак з приходом до влади Віктора Януковича ситуація знову погіршилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram