ГоловнаПолітика

Волкер: США і ЄС розглядають заходи проти Росії через полонених моряків

"І США, і Європа шукають, які заходи необхідно вжити, якщо Росія не поверне моряків".

Волкер: США і ЄС розглядають заходи проти Росії через полонених моряків
Фото: 24 tv

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія утримує українських моряків для політичного тиску на українську владу перед виборами президента. Він допускає, що проти Росії буде застосовано додаткові санкції за це.

"Росія продовжує незаконно утримувати українських моряків і незаконно інкримінувати їм звинувачення. Росія має намір утримувати їх як мінімум до квітня, коли пройдуть президентські вибори. Це створює враження, що це більше політичний крок Росії, щоб використовувати утримуваних моряків для тиску на Україну, ніж, що є законні підстави для їхнього утримання під арештом", - сказав він під час телефонного брифінгу в четвер.

Він додав, що США і Європейський Союз продовжують наполягати на звільненні моряків і шукати варіанти додаткових заходів проти Росії.

"Я відвідував Брюссель у грудні, зустрічався з представниками ЄС і НАТО і можу сказати: і США, і Європа шукають, які додаткові заходи повинні бути зроблені, якщо Росія не поверне моряків. США будуть переглядати "кримські санкції" в лютому. ЄС обговорює додаткові санкції, хоч нічого поки що не узгоджено, але в них у лютому також буде зустріч міністрів закордонних справ", - повідомив він.

Волкер також висловив надію на звільнення Росією українських моряків, щоб могли продовжитися і просунутися його переговори з помічником російського президента Владиславом Сурковим.

Він нагадав, що через російську агресію в Керченській протоці президент США Дональд Трамп скасував заплановану зустріч з Володимиром Путіним, а Волкер вчинив аналогічно із запланованою зустріччю з Сурковим.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву.

Україна розцінила це як акт військової агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram