ГоловнаПолітика

Печерський суд Києва зняв арешт з 108 ділянок землі зі справи про "кооперативні схеми" в харківському Лісопарку

Юрист Харківського антикорупційного центру пов'язує це з майбутніми президентськими виборами.

Печерський суд Києва зняв арешт з 108 ділянок землі зі справи про "кооперативні схеми" в харківському Лісопарку
Геннадий Кернес
Фото: 24tv.ua

Суд зняв арешт з 49 га, незаконно оформлених на мера Харкова Геннадія Кернеса в 2014 році. Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав юрист Харківського антикорупційного центру Володимир Рісенко.

Юрист приводить посилання на матеріали судових розглядів, де вказано, що 17 січня 2019 року Печерський районний суд Києва зняв арешт з спірних ділянок, оскільки слідчий Генпрокуратури не прийшов на засідання суду. Суддя Світлана Смик задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з усіх ділянок, рішення судді оскарженню вже не підлягає.

Ділянки розташовані в районі Бєлгородського шосе біля дитячого оздоровчого табору "Лісова казка". Номінальна вартість однієї з ділянок, площею близько 12 гектарів, становить 57,2 мільйона гривень, пише місцеве видання "Харків Тудей".

З клопотанням про скасування арешту до суду звернувся В'ячеслав Григоренко, який володів цими ділянками в 2013-2014 роках. За інформацією Харківського антикорупційного центру, Григоренко також заснував обслуговуючий кооператив "Тихі вулиці" разом з Олександрою Рудь, яка до недавнього часу була співвласницею компанії з управління активів "Ореолу". Інвестиційними сертифікатами цієї компанії володіють Михайло і Дмитро Добкіни.

Звернення до суду В'ячеслав Григоренко обґрунтував тим, що він не має ніякого стосунку до розслідування Генпрокуратури, не знайомий ні з одним з фігурантів справи і йому не було оголошено про підозру. У повідомленні також зазначається, що слідчий, за клопотанням якого було накладено арешт на земельні ділянки, на судове засідання 17 січня не з'явився.

У справі про "кооперативні схеми" фігурують понад 90 обслуговуючих кооперативів, яким незаконно надавали земельні ділянки загальною площею понад 650 га і вартістю понад 4,05 млрд гривень протягом 2008-2014 років. Розгляд почався в 2016 році, коли Генпрокуратура почала розслідування за фактом незаконної передачі землі в приватну власність без розгляду профільною комісією міськради Харкова. Згідно з версією прокуратури, мер Харкова, а також секретар міськради, його заступник, керівник департаменту архітектури та містобудування додавали рішення в прийняті протоколи засідань і таким чином незаконно переоформили 108 земельних ділянок загальною площею близько 49 га.

Розгляд почався в 2016 році, коли Генпрокуратура почала розслідування за фактом незаконної передачі землі в приватну власність без розгляду профільною комісією міськради Харкова. Згідно з версією прокуратури, мер Харкова, а також секретар міськради, його заступник, керівник департаменту архітектури та містобудування додавали рішення в прийняті протоколів засідань і таким чином незаконно переоформили 108 земельних ділянок загальною площею близько 49 га.

"У лютому 14-го в Харкові терміново переоформляли 49 гектарів безкоштовно отриманої землі в самому центрі Лісопарку. Поруч з будинком Добкіна, побудованому на такій же землі. Скромні 49 га зі скромною оцінкою в мільйонів 15 доларів. Переоформляли настільки швидко і грубо, що довелося винайти машину часу. Всі ділянки оформили на нового власника 14-го лютого. На підставі документів, які видані через чотири дні - 18-го лютого. Ні, ви не помилилися. Реєстратори, в поті чола, зареєстрували 108 ділянок на чотири дні раніше, ніж на них з'явився пакет документів", - написав Рисенко.

У вересні 2016 року Генпрокуратура провела в Харкові 120 обшуків "за кооперативною схемою", а 16 січня 2017 на ці ділянки було накладено арешт, слідство навіть направило в суд обвинувальний акт щодо учасників злочинної групи.

На цей момент арешт з земельних ділянок знято, чи закрито кримінальну справу стосовно учасників групи, не повідомляється.

Рисенко пов'язує зняття арешту з тим, що Кернес активно включився у виборчу кампанію на виборах президента України і підтримує Петра Порошенка. "Кернес так само раптово заявляє про свою підтримку Порошенка на майбутніх виборах. І не тільки заявляє, а й невтомно працює в поті чола - запрошує до Харкова Грановського, який посилено починає засівати новий округ, з'являється передвиборча газета з гордими фото мера і Президента, передвиборні листівки «однодумців», і, за дивними чутками, саме мер нібито формує виборчий штаб Президента", написав Рисенко.

Нагадаємо, 10 серпня 2018 року суд закрив справу проти Кернеса в зв'язку з відмовою прокуратури брати участь в дебатах. Суддя Андрій Антонов повідомив, що прокурори не з'явилися на жодне з семи призначених засідань. Генпрокуратура оскаржила це рішення і відкрила справу проти судді Антонова, який подав у відставку і пояснив своє звільнення тиском на нього.

20 вересня суд зняв з розгляду апеляцію на закриття справи Кернеса, а захист подав клопотання про направлення провадження до іншого апеляційного суду.

Кернес і два його охоронці звинувачуються в скоєнні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу. Вони, за версією слідства, викрали і побили двох євромайданівців. При цьому Кернес особисто бив активістів, як заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram