ГоловнаПолітика

Денісова наполягає на лікуванні поранених українських моряків у нейтральній країні

Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко потребують якісного лікування та оперативного втручання.

Денісова наполягає на лікуванні поранених українських моряків у нейтральній країні
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що якщо російська сторона не може забезпечити належні умови для якісного лікування і подальшої реабілітації поранених українських моряків, то вона повинна передати їх в третю нейтральну країну.

Про це український омбудсмен написала в Фейсбуці

"Українські поранені моряки Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко потребують якісного лікування та оперативного втручання. Тому я негайно звернулася до комісара Ради Європи Дуні Міятович, до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової і до радника президента РФ, голови ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова", - повідомила вона.

Денісова повідомила Міятович, Москальковій і Федотову інформацію щодо переміщення трьох поранених військовополонених в СІЗО "Лефортово", в якому немає ніяких умов для надання кваліфікованої медичної допомоги.

"У зверненні також зазначила, що згідно з прийнятою резолюцією ПАРЄ від 24 січня 2019 року, РФ закликала дотримуватися норм Женевської Конвенції. Тому, якщо російська сторона не може забезпечити належні умови для якісного лікування та подальшої реабілітації, вона повинна передати поранених українських моряків третій нейтральній країні", - зазначила Денісова.

Раніше адвокат підтвердив переведення поранених українських моряків у "Лефортово". Про переведення українців правозахисники дізналися випадково, коли намагалися зареєструватися для передачі і виявили, що система не знаходить адресатів у "Матроській тиші".

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. 24 моряків, що перебували на кораблях, заарештовано і вивезено в Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram