ГоловнаПолітика

Божок: Семочко - міцний оперативник

Підстав відсторонити скандального заступника Служби зовнішньої розвідки немає.

Божок: Семочко - міцний оперативник
Фото: Макс Требухов

Перший заступник Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко після скандалу про незаконне збагачення і російське громадянство дружини продовжує працювати в СЗРУ і займається нейтралізацією дій Російської Федерації з легалізації окупованих. Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив голова служби Єгор Божок. За його словами, підстав відсторонювати Семочка, поки триває контррозвідувальна перевірка, у нього немає.

"(Сергій Олексійович Семочко - ред.) можете мені вірити чи ні - реально міцний оперативник. Він старанно працює, робить кілька таких речей, які дійсно корисні з точки зору національних інтересів. Я не можу сказати, що конкретно, бо тоді точно порушу закон. Зазначу лише, що завдяки моєму першому заступнику ми змогли нейтралізувати низку дій РФ щодо легалізації окупованих територій", - зазначив Божок.

"Ви, напевно, знаєте про різні «представництва ДНР» за кордоном, про альтернативні «меджліси» кримських татар. А знаєте, наприклад, що в Анкарі недавно дуже неуспішно пройшли дні кримськотатарської культури в Туреччині, організовані МЗС Росії..." - додав голова Служби зовнішньої розвідки.

При цьому Божок зазначив, що про скандал із Семочком дізнався зі ЗМІ, після чого заступник виклав свою версію подій, але коментувати щось голова СЗР відмовився - "не має права".

Він переконує, тільки-но Семочкові вручать підозру про вчинення кримінального проступку або буде складено протокол за вчинення корупційного діяння (єдині підстави для звільнення, - ред.), його буде відсторонено. Поки що голова СЗР, за його словами, позбавив заступника доступу до держтаємниці, хоча допуск у нього залишається.

"Допуск до держтаємниці і доступ до держтаємниці - різні речі. Є процедура надання та позбавлення допуску. А є процедура надання та позбавлення доступу. Ось доступ до держтаємниці - це моє, оскільки доступ надає керівник органу на підставі допуску. А допуск до держтаємниці - це Департамент охорони державної таємниці та ліцензування СБУ", - пояснив Божок.

А рішення позбавити доступу Семочка до держтаємниці, за його словами, він прийняв на підставі інформації від ЗМІ. І сам Семочко це рішення підтримав.

"З процесуальної точки зору, вона (інформація ЗМІ, - ред.) не є підставою, але з точки зору, як ви говорите, задуматися - точно підстава. Законодавець наділив мене повноваженнями в питанні доступу до держтаємниці, і я ними скористався. А в питанні відсторонення або не відсторонення законодавець таких повноважень мені не дав", - додав Божок.

"Коли я прийшов у СЗРУ, тут був повний дисбаланс: хто на себе що «натягнув», той то і вів. Наприклад, один заступник у мене міг займатися і бухгалтерією, і зовнішньою розвідкою, і технічною розвідкою, і навіть спецназом одночасно. Зараз робота організована таким чином, щоб максимально убезпечити сили, засоби та можливості Служби зовнішньої розвідки навіть від мінімальної можливості витоків. Наприклад, організовані п'ять кластерів, які діють абсолютно автономно один від одного. І сходяться тільки на моєму рівні, коли нам треба щось координувати. У Семочка тільки один із цих п'яти кластерів, витоки виключені", - запевняє голова Зовнішньої служби розвідки.

А факт наявності російського громадянства у дружини Сергія Семочка ще потрібно довести, каже Божок.

"По-перше, немає офіційно встановленого факту наявності російського громадянства в Семочка або членів його сім'ї. Це не доведено. По-друге, проблема полягає в тому, що подібні випадки - не унікальні. Це не вперше, коли подібні питання порушуються стосовно інших чиновників, інших відомств. СБУ заявила, що в нього є інформація про російське громадянство. Ще раз - є інформація, але вона не підтверджена. Суд дав дозвіл отримати інформацію з мобільних телефонів Семочка для того, щоб підтвердити або спростувати підозри", - зазначив керівник відомства.

Прокоментував Божок і інтерв'ю Семочка одному з телеканалів.

"У нас прийнято запитувати дозвіл на вихід до ЗМІ. І я дав санкцію, дозволив Семочкові Сергію Олексійовичу захищати свою честь і гідність. Але я не диктую людині, як він може це зробити. Хоча знаю, що він у суд навіть подав. Кожна людина має на це право", - розповів голова Служби розвідки, але зізнався, що інтерв'ю викликало в нього низку питань, які, втім, він відмовився коментувати.

Крім того, каже Божок, призначення Семочка перед підписанням Президентом указу обговорювали в розвідтоваристві. А після скандалу він і Семочко зустрічалися з Петром Порошенком з ініціативи Семочка.

"Можу сказати одне: якщо розслідування контррозвідки СБУ доведе, що це дійсно так, я буду готовий узяти на себе персональну відповідальність за своїх підлеглих і буду доповідати президентові відповідним чином", - резюмував Божок.

Нагадаємо, раніше програма антикорупційних розслідувань Дениса Бігуса опублікувала журналістське розслідування, в якому говорилося, що в 2015-2017 роках, під час війни, сім'я Семочка, не маючи ніяких великих легальних доходів, придбала три особняки в одному з найдорожчих дачних поселень - селі Козин під Києвом - вартістю кілька мільйонів доларів.

У розслідуванні йшлося, що Семочко міг отримувати гроші за так зване "кришування" фармацевтичних компаній. Також повідомляли, що більш ніж 200 осіб померли через його втручання в закупівлю ліків для діалізу.

Також у розслідуванні йшлося, що сім'я українського розвідника і контррозвідника Семочка вказана в базах даних платників податків Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram