ГоловнаПолітика

У суді над "беркутівцями" у справі розстрілів на Майдані заслухали трьох свідків

Наступне засідання призначене на 24 січня.

У суді над "беркутівцями" у справі розстрілів на Майдані заслухали трьох свідків
Беркутівці
Фото: Катерина Серко

Сьогодні, 22 січня, Святошинський районний суд міста Києва продовжив розгляд справи п'яти колишніх "беркутівців", яких звинувачують у причетності до розстрілів активістів Майдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На лаві підсудних перебувають екс-заступник командира київського "Беркута" Олег Янішевський і четверо екс-бійців спецроти "Беркута" Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура і Олександр Маринченко.

Обвинувальний акт констатує: 20 лютого 2014 року Олег Янішевський віддав своїм бійцям "наказ здійснити невибіркове застосування вогнепальної зброї по невизначеному колу осіб". Саме так почався розстріл Небесної сотні, в якому звинувачуються підсудні.

Під час сьогоднішнього судового засідання заслухали свідчення трьох свідків. Перші з двох не змогли повідомити суду нічого цікавого.

Третій - активіст Революції Гідності Сергій Марчук, який брав безпосередню участь у подіях 20 лютого. Він описав момент вбивства його товариша Василя Мойсея, який загинув від пострілу в груди біля Жовтневого палацу, а також події, що відбувалися після цього.

"В один з моментів я побачив, як переді мною лицем вперед впав Василь Мойсей і ще одна людина, якої я не знав. Я захотів надати йому медичну допомогу. Підбіг до нього, точніше підповз. Він лежав на сходах, майже на самому верху. Я спробував тягнути його, але не вдалося. Побачивши кров, я почав затискати поранення. На жаль, вихідного отвору тоді не побачив. Хтось зрозумів, що у нього епілепсія. Василь почав сильно стискати щелепу. Потім він розслабився, почав опритомнювати, сказав два чи три слова і знову знепритомнів", - розповів свідок.

Наступне засідання суду, під час якого будуть розглянуті нові матеріали у справі з боку захисту, призначено на 24 січня.

Нагадаємо, Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олег Янішевський, Сергій Тамтура і Олександр Маринченко звинувачуються в скоєнні терористичного акту, навмисному вбивстві 48 осіб, завершеному замаху на вбивство 80 осіб, перевищенні влади, а також незаконному поводженні зі зброєю. Прокурори вимагають для обвинувачених вищої міри покарання, можливої в Україні, - довічного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram