ГоловнаПолітика

Біля пам'ятника Грушевському в Києві можуть встановити пам'ятник Петлюрі

Поряд розташована колишня будівля Центральної Ради УНР.

Біля пам'ятника Грушевському в Києві можуть встановити пам'ятник Петлюрі
Дом учителя в Киеве - бывшее здание Центральной Рады
Фото: job-sbu.org

Біля пам'ятника Михайлу Грушевському в Києві можуть встановити пам'ятник Симону Петлюрі.

Про це повідомив міністр культури Євген Нищук, пише "Інтерфакс-Україна".

"Обговорення самого пам'ятника велося ще з 2006 року, але, як з'ясувалося на останніх нарадах, у силу тих чи інших обставин руки не доходили... Сьогодні ми говоримо про те, що Київська міська адміністрація повинна надати землю, місце, де буде проведено конкурс. І в майбутньому обов'язково в Києві повинен бути пам'ятник Симону Петлюрі", - сказав Нищук журналістам у понеділок після відкриття меморіального барельєфа Петлюрі в Києві.

"Я думаю, що в рамках реставрації Будинку вчителя як будівлі, що тісно пов'язана з Українською Народною Республікою, одним з можливих місць може бути територія біля Будинку вчителя", - заявив Нищук.

Біля Будинку вчителя розташований пам'ятник Михайлові Грушевському.

Фото: Віталій Головін

Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко в 2015 році пропонував встановити пам'ятник Петлюрі на місці пам'ятника Миколі Щорсу на бульварі Шевченка.

Нищук сказав, що не проти такої ідеї, але "це не питання Міністерства культури, це в площині Київської міської адміністрації".

Нагадаємо, Петлюра, як і Грушевський, - ключовий діяч Української революції 1917-1921 років. Грушевський очолював Центральну Раду і керував Українською Народною Республікою з березня 1917 року по квітень 1918 року.

Петлюра спочатку обіймав посаду, аналогічну міністру оборони, а під час війни з більшовиками в 1919-1920 роках очолював Директорію.

Перший в Україні пам'ятник Петлюрі в жовтні 2017 року встановили у Вінниці, де в 1919 році розміщувалася тимчасова столиця УНР.

У жовтні 2016 року Кабмін схвалив встановлення пам'ятника Петлюрі в Києві в рамках святкування 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram