ГоловнаПолітика

Більшість кандидатів у президенти оплачують агітацію незаконно, - МВС

Рахунки виборчого фонду, з яких необхідно оплачувати агітацію, відкрили тільки два кандидати.

Більшість кандидатів у президенти оплачують агітацію незаконно, - МВС
Фото: Макс Требухов

Більшість кандидатів у президенти України виготовляють і поширюють агітаційну продукцію незаконно. Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков у Facebook.

За його словами, правоохоронні органи отримали численні звернення про розміщення агітаційних матеріалів на білбордах і роздавання друкованої продукції, не оплачених з рахунків виборчого фонду зареєстрованого кандидата.

"Наголошую: вся передвиборна агітація кандидата зобов'язана бути оплачена зі спеціального рахунку виборчого фонду і мати чітку інформацію про тираж, фірму-виробника та прізвище відповідального за випуск. Якщо ці умови порушені - така агітаційна продукція повинна бути прибрана, а порушники покарані відповідно до закону", - написав Аваков.

Він зазначив, що станом на вечір 18 січня ЦВК мала інформацію про відкриття рахунків виборчого фонду лише двох кандидатів - Андрія Садового та Ігоря Шевченка.

Аваков заявив,що це є "грубим порушенням закону" і за фактом завершених перевірок - найближчим часом будуть ухвалені санкції та реагування щодо кожного з таких випадків.

Крім того, Аваков повідомив, що правоохоронці вже склали 30 адміністративних протоколів про порушення правил передвиборної агітації.

"29 адмінпротоколів складено за виготовлення або розповсюдження матеріалів агітації, в яких немає інформації про місце друку, тираж або відповідальних за це осіб. ще один адмінпротокол склали за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів" - розповів міністр.

За двома епізодами поліції відкрила кримінальне провадження за статтею 296 (хуліганство), зазначив Аваков.

Раніше повідомлялося, що комітет виборців назвав перші порушення у виборчій кампанії: рекламні матеріали зареєстрованих кандидатів не містять обов'язкової поліграфічної інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram