ГоловнаПолітика

Конституційний суд Польщі ухвалив рішення стосовно скандального закону про Інститут нацпам'яті

Положення про "українських націоналістів" оскаржив президент Дуда.

Конституційний суд Польщі ухвалив рішення стосовно скандального закону про Інститут нацпам'яті
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Польщі визнав неконституційними положення закону про Інститут національної пам'яті з визначеннями "українські націоналісти" і "Східна Малопольща", повідомило в четвер "Польське радіо".

Ці положення в лютому 2018-го оскаржив президент Польщі Анджей Дуда.

Дуда оскаржив положення закону про Інститут національної пам'яті, в яких використовувалися звороти "українські націоналісти" і "Східна Малопольща". У прийнятих у 2018-му поправках йшлося про "діяння, вчинені українськими націоналістами в 1925-1950 роках, суть яких - у застосуванні насильства, терору та інших форм порушення прав людини щодо окремих осіб і груп людей". У законі також було зазначено, що такими злочинами була участь "українських націоналістів" у вбивствах євреїв і громадян Польської Республіки на Волині і в "Східній Малопольщі".

Судді підтримали позицію президента Польщі і підтвердили, що фрази "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" є неточними, що перешкоджає визначенню забороненого діяння і, таким чином, суперечать конституційному принципу точності права.

Нагадаємо, польський парламент вніс поправку в закон про Інститут нацпам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом, і інших злочинів проти людяності, військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада засудили цей документ. Український парламент вважає, що закон суперечить Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору і погодилися з необхідністю активізувати неупереджені історичні дослідження.

Ухвалення цього закону, крім України, розкритикували Ізраїль і США. Ізраїлю не сподобалося, що закон вводить покарання за поширення даних про участь польської нації в Голокості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram