ГоловнаПолітика

Учасники з шести країн взяли участь у фестивалі вертепів у Харкові, - Світлична

Учасники дійства відвідають лікарні, військовий госпіталь, дитячі будинки та інші соціальні установи.

Учасники з шести країн взяли участь у фестивалі вертепів у Харкові, - Світлична
Фото: kharkivoda.gov.ua

12 і 13 січня в Харкові проходить III Всеукраїнський фестиваль вертепів "Вертеп-фест - 2019", участь в якому взяла і голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

"Вже традиційний фестиваль, заснований на Харківщині три роки тому, розширює свої кордони. Сьогодні шість країн світу приєдналися до нас, щоб разом заспівати відому українську колядку "Нова радість стала", - розповіла Юлія Світлична. - На два дні Харків занурюється в атмосферу казковості. Майже 1500 учасників, 100 колективів з усіх регіонів України на більш ніж 60 локаціях подарують харків'янам хороші пісні, надихнуть традиціями і потішать добрими побажаннями на 2019 рік. Серце України в ці дні б'ється саме тут, на Харківщині. І я впевнена, що воно досить велике, щоб добром, радістю і єдністю поділитися з усіма українцями".

Керівник області зазначила, що цього року в рамках фестивалю вперше пройдуть етновечорниці, які дають можливість колективам з різних регіонів обмінюватися традиціями. На них також запрошені представники етнічних спільнот Харкова. Крім того, вперше для фестивалю було розроблено електронний додаток - путівник по локаціях заходу.

"Проведення Вертеп-фесту потрібно продовжувати і надалі. Традиції - це те, що об'єднує всіх українців. А сьогодні нам необхідно об'єднуватися заради розвитку нашої країни", - наголосила Юлія Світлична.

12 січня в рамках Вертеп-фестивалю відбувся виступ колективів фестивалю "Святовид" біля ХНАТОБу ім. Н. Лисенка. О 13:30 на вулиці Сумська пройшов Парад вертепів. Учасники фестивалю та всі охочі харків'яни пройшли ходою від площі Конституції до площі Свободи.

Після цього на головній площі Харкова відбулася Всеукраїнська акція з одночасного виконання колядки "Нова радість стала". До неї цього року приєдналися понад 30 міст і сіл України. Водночас "Нова радість" зазвучала в містах Великобританії, Австрії, Німеччини, Нідерландах, Франції та Польщі.

"Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме східна Україна, об'єднала українців усього світу єдиним співом", - зазначила організатор акції "Нова радість стала" Ірина Голубєва.

13 січня в рамках фестивалю відбудуться виступи вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького, на арт-заводі "Механіка", а також на локаціях у місті Харків. Також учасники дійства відвідають лікарні, військовий госпіталь, дитячі будинки та інші соціальні установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram