ГоловнаПолітика

Екзарх Варфоломія розраховує на численні переходи архієреїв УПЦ МП до нової церкви

"Архієреї, які були з нами на зв'язку, зараз спілкуються з Симеоном, Епіфанієм".

Екзарх Варфоломія розраховує на численні переходи архієреїв УПЦ МП до нової церкви
Фото: rada.go.ua

Екзархи вселенського патріарха Варфоломея зустрічалися з 18 ієрархами Московського патріархату під час роботи в Україні. Більшість із них були готові перейти в нову помісну церкву.

Про це розповів в інтерв'ю "Бі-бі-сі" один із екзархів, архієпископ Памфілійський Даниїл (Зелінський).

"Їх найбільше турбувало, що станеться з ними. Яке покарання, санкції на них будуть накладені. І незважаючи на те, що ми їм гарантували, що Константинополь захистить їх, не залишить під церковними санкціями і так далі, вони все одно хотіли побачити, коли цей процес дійде до кінця. Томос буде, - говорили вони, - і тоді ми з нашим духовенством почнемо робити якісь радикальні кроки", - розповів архієпископ Даниїл.

За його словами, перехід архієреїв УПЦ МП у помісну церкву не обмежиться митрополитами Симеоном та Олександром.

"Архієреї, які були з нами на зв'язку, зараз спілкуються з владикою Симеоном, з владикою Епіфанієм, щоб визначити, як вони можуть прийти в ПЦУ усіма своїми єпархіями або частинами цих єпархій. З іншого боку, є великий спротив: іде своєрідне фінансування від певних олігархів, депутатів Верховної Ради, які намагаються заблокувати цей процес, завадити духовенству і архієреям здійснити свій вільний вибір", - сказав він.

Архієпископ сказав, що в Православну церкву перейде "набагато більше", ніж 18 архієреїв УЦП МП, але це буде тривалий процес.

"Усе залежить від того, наскільки архієреї, духовенство всередині нової структури зможуть знайти спільну мову між собою, щоб у ній не почалися внутрішні конфлікти - за єпархії, місця служіння і так далі", - сказав він.

Священнослужитель також припустив, що Об'єднавчий собор потрібно було проводити раніше, тоді на нього з'явилися б більше представників УПЦ МП.

"Що більше часу ти давав, то більше було шляхів для іншої, російської сторони дискредитувати нашу роботу і створити передумови для того, щоб усе розвалилося. Мені здається, що якби ми його провели набагато раніше, на нього б прийшло набагато більше архієреїв УПЦ МП", - сказав Даниїл.

Нагадаємо, що Православна церква України була створена 15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частини УПЦ Московського патріархату.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram