ГоловнаПолітика

Український охоронець концтабору Травники помер у Німеччині

Якову Палію, депортованому зі США, було 95 років.

Яків Палій
Фото: abcnews.go.com
Яків Палій

У будинку для літніх німецького міста Ален помер 95-річний Яків Палій, етнічний українець, який до Другої світової війни жив у місті Коломия на території тодішньої Польщі, а після захоплення країни Німеччиною працював охоронцем у концтаборі Травники.

Про це пише BBC.

Палія влітку 2018 року було депортовано з США, де він вважався останнім живим поплічником нацистів на американській території.

Палій в'їхав у США в 1949 році, приховавши своє нацистське минуле. Він заявив, що за нацистів працював на фермі і був столяром, а в армії ніколи не служив. У 1957 році отримав американське громадянство.

Минуле Палія було розкрито завдяки діяльності Центру Симона Візенталя, який займався розшуком колишніх нацистських злочинців по всьому світу: в 2016 році Центр поставив Палія на 10-те місце в списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців.

Сам Палій стверджував, що йому було лише 18 років, коли гітлерівці захопили село в Польщі, де він жив, і заявляв, що "ніколи не був поплічником нацистів" і особисто нікого не вбивав.

У 2003 році Палія позбавили американського громадянства за рішенням суду. Однак після цього він майже 15 років продовжував жити в США і не був депортований, незважаючи на масові протести євреїв, які проходили біля його квартири в Нью-Йорку.

У 2018 році Німеччина погодилася прийняти Палія, незважаючи на відсутність німецького громадянства.

Нагадаємо, в травні 2015 року в Канаді у віці 93 років помер Володимир Катрюк, етнічний українець, який входив під номером 2 до списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram