ГоловнаПолітика

Україна вирішила направити миротворців у Малі

Чисельність українського контингенту складе близько 20 осіб.

Україна вирішила направити миротворців у Малі
Фото: GeneralStaff.ua

Президент Петро Порошенко розпорядився направити близько 20 військовослужбовців Збройних сил України до складу Багатопрофільної комплексної місії ООН зі стабілізації в Малі (МИНУСМА).

Про це йдеться в указі №6/2019 від 9 січня.

У документі сказано, що рішення прийнято для підтвердження зобов'язань України як держави-члена ООН на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони.

Миротворча місія ООН у Малі була встановлена резолюцією 2100 Ради Безпеки від 25 квітня 2013 року з метою підтримки політичних процесів у цій країні і виконання низки завдань щодо гарантування безпеки.

Місії було запропоновано надавати підтримку перехідній владі Малі в стабілізації становища в країні і здійсненні "дорожньої карти" перехідного періоду, приділяючи основну увагу великим населеним пунктам і лініям комунікацій, захисту цивільного населення, дотриманню прав людини, створенню умов для надання гуманітарної допомоги та повернення переміщених осіб, відновленню державної влади та підготовці до вільних, всеосяжних і мирних виборів.

На листопад 2018-го там було 13,3 тисячі осіб військового персоналу і 1,9 тисячі осіб поліцейського персоналу. Найбільше миротворців у Малі направили Буркіна Фасо, Чад, Бангладеш, Сенегал, Того, Нігер, Гвінея, Китай, Німеччина і Єгипет.

У Малі загинули 177 миротворців.

Нагадаємо, минулого року Порошенко говорив, що Україна готова збільшити присутність у миротворчих силах ООН, якщо це допоможе прискорити введення миротворців на Донбас.

У березні 2018 року завершилося виведення українського миротворчого контингенту з Ліберії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram