ГоловнаПолітика

Представник Фірташа назвав помилковими докази в американській справі бізнесмена

Видання TheNewYorkTimes пред'явило дані, що звинувачення щодо українського бізнесмена ґрунтуються на помилкових доказах.

Представник Фірташа назвав помилковими докази в американській справі бізнесмена
Фото: etcetera.media

Під час міжнародної телефонної прес-конференції адвокат Ленні Девіс, представник в США Дмитра Фірташа, обвинуваченого прокурорами Департаменту юстиції США в Чикаго, назвав помилковими заяви прокурорів США в австрійські суди.

«У понеділок, 31 грудня 2018 року, видання The New York Times на першій шпальті опублікувало статтю, в якій було доведено, що прокурори США в Чикаго направили помилкове звинувачення австрійським правовим органам. За інформацією New York Times, яку видання перевірило, прокурори США необґрунтовано стверджували, що пан Фірташ і його колеги пропонували на слайді презентації Power Point платити зазначеним там же індійським чиновникам «хабара» для отримання цих ліцензій на видобуток копалин. У цій статті в The New York Times доведено, що це не так. Згідно NYT, насправді, цей слайд, в якому згадується підкуп чиновників, підготувала міжнародна консалтингова компанія McKinsey, а не пан Фірташ або його група», - заявив Ленні Девіс.

За словами адвоката, документ, на який посилалися прокурори США як на «явний доказ» наміру Фірташа підкупити індійських чиновників для отримання ліцензії на видобуток індійського титану, не є таким доказом.

«Зі слайда компанії McKinsey можна було зробити неправдивий висновок - у верхній частині сторінки робилося посилання на пана Фірташа і його компанію - що нібито компанія Фірташа підготувала і презентувала цей слайд. Це неправда», - заявив Девіс журналістам.

Як повідомив The New York Times Ден Уебб, адвокат пана Фірташа і колишній прокурор США в Чикаго: «Пан Фірташ не мав нічого спільного зі створенням або презентацією слайда Power Point з пропозицією про підкуп чиновників, який використовувався прокуратурою США в якості аргументу для видачі Фірташа з Відня, де він зараз живе».

Ленні Девіс так само заявив, що компанія McKinsey підтвердила достовірність інформації, опублікованої в The New York Times про те, що автором цього слайда, який пропонував «використання хабарів» - не є пан Фірташ. У заяві, яку McKinsey опублікували відразу після виходу статті в Times, з якою можна ознайомитися в інтернеті, McKinsey розкритикували свого співробітника, який створив цей слайд - НЕ пана Фірташа - кажучи, що «немає виправдання» співробітнику компанії McKinsey для використання подібної мови»

«У серпні 2014 року - і це дуже важливий момент - в розпал процесу про екстрадицію чиказькі прокурори направили в австрійські органи офіційний лист, з якого йшла помилкова інформація, що слайд, який раніше надіслали чиказькі прокурори як додаток до офіційного листа, адресованого австрійській владі, містить явний доказ, що пан Фірташ пропонував хабара індійським чиновникам. Потім, як ми розуміємо, коли чиказькі прокурори зрозуміли, що це твердження було необґрунтованим, і що це компанія McKinsey, а не Фірташ, створила і представила цей слайд, і що пан Фірташ і його колеги нічого не знали про це, прокурори США і донині відмовляються внести зміни в запис у реєстрі австрійської судової системи. Навіть при тому, що тепер вони знають, що австрійські суди були введені в оману таким твердженням: «явний доказ, що пан Фірташ пропонував хабара». І я знаю, що зараз, на момент, коли ми спілкуємося, сьогодні, австрійські суди досі розглядають питання про екстрадицію, і досі ґрунтуються на помилковому твердженні, що пан Фірташ рекомендував хабара, хоча ми вже знаємо правду, що це були McKinsey», - заявив Девіс.

Девіс висловив надію, що прокурори Чикаго найближчим часом направлять відповідні письмові заяви міністра юстиції Австрії, а також в австрійські суди для виправлення запису в реєстрі.

«Всім повинно бути зрозуміло, що уряд США не надав жодних тверджень в рамках кримінального обвинувачення, що вказують на те, що були фактично виплачені будь-які хабарі ким-небудь, що пов'язані з паном Фірташем, а вже тим більше, самим паном Фірташем», - підсумував Девіс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram