ГоловнаПолітика

Україна подала заяву в ЄСПЛ через захоплення в полон українських моряків

Кабмін вимагає визнати факт порушення РФ прав 24 українських моряків.

Україна подала заяву в ЄСПЛ через захоплення в полон українських моряків
Фото: EPA/UPG

Україна попросила Європейський суд з прав людини визнати порушення Росією прав захоплених нею в полон 24 українських військових моряків.

Про це повідомив заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"Уряд України виконав інструкції суду і подав 7 січня 2019 р. повноцінну заяву у справі №55855/18. Уряд вимагає визнання судом факту порушення Російською Федерацією прав 24 українських моряків під час незаконного нападу на українські кораблі, поранення і захоплення моряків у Керченській протоці 25 листопада 2018 року, їх незаконного утримання в пенітенціарних установах РФ і притягнення до кримінальної відповідальності", - написав він у фейсбуці.

Україна вважає, що російська сторона порушила ст.ст. 2, 3, 5, 6 і 38 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Нагадаємо, що 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину. Президент Росії Володимир Путін заявив, що їх не відпустять раніше від судового вироку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram