ГоловнаПолітика

У Мінкультури назвали алгоритм переходу громад у ПЦУ

Андрій Юраш спрогнозував втрату УПЦ МП тисяч парафій.

У Мінкультури назвали алгоритм переходу громад у ПЦУ
Андрій Юраш
Фото: religionpravda.com.ua

Керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш спрогнозував тисячі переходів з УПЦ Московського патріархату в нову Православну церкву України.

В ефірі телеканалу "Еспресо" він розповів, як це правильно робити.

"Є релігійна громада. Якщо всередині цієї громади виникає бажання вийти з-під підпорядкування якогось релігійного центру, слід провести збори. Поставити дві-три точки зору на голосування, на обговорення і проголосувати. Яка більшість у цій громаді отримає перевагу, такою й буде доля цієї громади. За українським законодавством, кожна релігійна організація - самостійна юридична особа. Що це означає? Що кожна релігійна організація сама вирішує свою долю, включаючи власність, включаючи правові відносини з державою, з іншими суб'єктами господарювання. Після цього робиться протокол, він завіряється підписами. Кожна громада має голову, якісь виборні посади. Або вони своїми підписами, або - ще краще - всі учасники зборів засвідчують і подають в той орган, який зареєстрував статут громади, цей протокол. Він вносить відповідні зміни", - розповів Юраш.

Після цього церковне майно стає власністю перереєстрованої громади. Якщо охочих перейти в ПЦУ буде менше від половини, вони можуть ставити питання про почергове служіння в церкві. "Храм ніколи не використовується цілодобово. Навіть у святкові та вихідні дні тільки в певні години в храмі відбуваються служби. Легко дати цей храм у почергове служіння", - сказав Юраш.

Чиновник Мінкультури підкреслив, що загалом він прогнозує сотні, якщо не тисячі переходів парафій з УПЦ МП в ПЦУ.

"Уже за ці кілька тижнів, що минули з часу організаційного собору, майже півсотні громад вирішили порвати з Московським патріархатом. Після Томосу, після вирішення формальних речей, пов'язаних з побудовою церкви, - я маю на увазі перше засідання Синоду, першу службу предстоятеля в новому статусі, - цей процес набуде швидких обертів. У єпархіях, особливо в західних, центральних областях, це будуть не поодинокі переходи, а сотні. Я прогнозую загалом тисячі переходів по Україні", - сказав Юраш.

Він прогнозує, що російська церква буде всіма силами перешкоджати цьому процесу. Але як вважає чиновник, масовість переходів не дозволить Московському патріархату контролювати ситуацію чи радикально впливати на неї.

"Ще з жовтня, коли на Синоді Константинопольського патріархату були прийняті важливі рішення, тоді майже по всій Україні прокотилася хвиля так званих єпархіальних зборів духовенства. Це був неформальний циркуляр з Києва, а насправді з Москви. З одного боку, там є такий митрополит Іларіон (Алфєєв), який це контролює, а з іншого - конкретно закріплена людина, отець Микола Балашов. Це дуже освічений діяльний чоловік і, я думаю, безпосередньо пов'язаний зі спецорганами Російської Федерації. Його пряме завдання - вплив і контроль ситуації. Багато хто говорить, що отець Микола Балашов безпосередньо контактує з патріархом Кирилом, навіть оминаючи митрополита Іларіона", - розповів Юраш.

У той самий час директор департаменту впевнений, що дії Московського патріархату будуть нежиттєздатними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram