ГоловнаПолітика

Американські катери Island прибудуть в Україну влітку 2019 року

"Екіпажі готуються, погоджено порядок доукомплектування кораблів".

Американські катери Island прибудуть в Україну влітку 2019 року
Фото: пресс-служба Порошенко

Два патрульних катери класу Island, які в кінці вересня 2018 року були передані США Військово-морським силам ЗС України, повинні прибути в порт Одеси в липні 2019 року.

Про це повідомив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.

"У липні вони повинні бути в Україні. Екіпажі готуються, узгоджені порядок доукомплектування цих кораблів і порядок спільної підготовки на базі в Балтіморі. Скориговані і останні заходи, які ми повинні зробити, щоб катери якомога швидше прибули в Україну", - сказав він в інтерв'ю Немецкой волне.

Як повідомлялося, кораблі Україна отримує безкоштовно, але повинна заплатити за транспортування їх морськими платформами в Одесу і за переобладнання.

Катери мають назви Drummond і Cushing. Вони в хорошому технічному стані. Доведеться лише замінити один дизель-генератор і обладнати їх системою захищеного зв'язку, щоб уникнути радіоперехоплення противником. Катери передають Україні без зброї, ВМФ доведеться вирішувати, якими озброєннями їх обладнати.

Нагадаємо, Україна домовилася з США про передачу двох патрульних суден в листопаді минулого року. Раніше, у вересні, ВМС взяли на озброєння два броньованих артилерійських катери проекту "Гюрза" U-176 і U-179.

У січні 2018 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова повернути українську військову техніку з анексованого Криму. При цьому він заявив, що мова йде про "десятки кораблів" і що вся техніка "перебуває в жалюгідному стані".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram