ГоловнаПолітика

Порошенко повідомив основні параметри державного оборонного замовлення на 2019 рік

Президент пообіцяв збільшення поставок зброї для ЗСУ.

Рада національної безпеки і оборони на засіданні в середу затвердить державне оборонне замовлення України на 2019 рік.

Про це на засіданні РНБО повідомив президент Петро Порошенко.

Фото: прес-служба президента

За його словами, 2018 року українські війська отримали майже три тисячі одиниць озброєння, військової техніки та спеціальних виробів. Наступного року поставки техніки у війська зростуть.

"У 2019-му ми плануємо завершити низку пріоритетних напрямків зі створення ракетно-реактивної зброї. В першу чергу це стосується ракет, створених за проектом "Вільха" з підвищеною дальністю. Йдеться про початок серійного виробництва і поставки у війська", - сказав Порошенко.

Ракетний комплекс Вільха
Фото: прес-служба президента
Ракетний комплекс Вільха

Наступного року також завершиться розробка і почнуться державні випробування комплексу крилатих ракет наземного базування для ураження морських цілей за проектом "Нептун".

Ракета Нептун на військових навчаннях улітку 2018 року
Ракета Нептун на військових навчаннях улітку 2018 року

Також планують завершити розробку нових типів озброєння за стандартами НАТО: самохідної гаубиці "Богдана" і артилерійських боєприпасів калібру 155 мм до неї, керованих боєприпасів "Квітник", двокаліберного міномета, БПЛА "Сокіл", переносного зенітно-ракетного комплексу "Колібрі", засобів розвідки, комплексу управління артилерією. 

САУ Богдана
Фото: Макс Требухов
САУ Богдана

"Для сухопутних військ за планом плануємо закупити шість тисяч зразків озброєння - це міномети, переносні ЗРК, дуже важлива снайперська зброя і протиснайперські комплекси, боєприпаси до них, прилади нічного бачення, тепловізори, гранатомети, артилерійські снаряди, ракети і т.д.", - додав він.

Порошенко пообіцяв армії більше тисячі бронетранспортерів, бойових машин піхоти, бронемашин, санітарних машин.

Повітряні сили можуть отримати "десятки бойових літаків, вертольотів і безпілотних авіаційних комплексів".

"Для флоту буде закладено ракетний катер "Лань", закуплено малі броньовані артилерійські катери, десантні катери і дуже необхідні нам комплекси і засоби радіолокації", - заявив Порошенко.

Збройні сили також отримають 10 тисяч одиниць засобів зв'язку, десятки засобів радіолокаційної боротьби, топографічну техніку.

Нагадаємо, пріоритетними напрямами державного оборонного замовлення у 2018 році було забезпечення Збройних сил України сучасною ракетною і бронетанковою технікою; засобами радіоелектронної боротьби, протиповітряної оборони; безпілотними авіаційними комплексами, протиснайперськими системами тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram