ГоловнаПолітика

"Суд" у Криму залишив під вартою командира "Бердянська"

Роману Мокряку скоротили на добу термін утримання під вартою.

"Суд" у Криму залишив під вартою командира "Бердянська"
Роман Мокряк
Фото: facebook/kristina.berdinskikh

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляцію на арешт капітана захопленого ФСБ у Чорному морі українського катера "Бердянськ" Романа Мокряка.

Як повідомляє Крим.Реалії, Мокряку на добу скоротили термін утримання під вартою, до 24 січня. Таке рішення прийняв колишній український суддя Сергій Рубанов.

Перед цим він же після п'яти годин розгляду вдруге відклав розгляд справи моряка Владислава Костишина. Протягом процесу судді тричі заявлявся відвід за те, що він постійно перебивав захист або намагався витлумачити відповіді захисту по-своєму.

Також 21 грудня суд залишив під арештом захопленого російськими силовиками старшого матроса буксира "Яни Капу" Віктора Безпальченка.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення, їх доставили в лікарню окупованої Керчі. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна проінформувала про агресію РФ в Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

27 листопада пропагандистський телеканал TVC.RU опублікував відео допиту затриманих українців російськими силовиками. На відео, зокрема, командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських судів створюють провокацію". На відео видно, що Лісовий читає заздалегідь підготовлений текст.

15 грудня на допиті в ФСБ РФ капітан бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця заявив, що вважає себе військовополоненим.

Раніше командир малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що не має наміру давати якісь показання до звільнення його екіпажу. Командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також відмовився давати свідчення в російському суді. Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити - командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко і офіцер Служби безпеки України Василь Сорока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram