ГоловнаПолітика

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на півроку

Обмеження стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів, а також товарів подвійного призначення.

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на півроку
ЕС продлил экономические санкции против РФ
Фото: kp.ua

Рада Європейського Союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2019 року.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Відзначається, що 14 грудня президент Франції Еммануель Макрон і Канцлер Німеччини Ангела Меркель поінформували про ситуацію з виконанням Мінських угод, з чим пов'язаний термін дії санкцій.

Зважаючи на відсутність прогресу Європейська Рада ухвалила політичне рішення про продовження економічних санкцій. Сьогодні Рада затвердила це рішення шляхом письмової процедури одноголосно, як це передбачено правилами для всіх подібних рішень.

Обмеження стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів, а також товарів подвійного призначення. Ці заходи були спочатку введені 31 липня 2014 року терміном на один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні, а потім посилені в вересні 2014 року.

Це рішення продовжує термін дії наступних економічних санкцій:

- обмеження доступу на первинні та вторинні ринки капіталу ЄС для 5 російських фінансових установ з мажоритарною часткою держави в статутному капіталі та їх дочірніх підрозділів, в яких ці організації мають мажоритарну частку і які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних фірм;

- накладення експортної та імпортної заборони на торгівлю зброєю;

- введення заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії;

-обмеження доступу Росії до окремих, що мають стратегічне значення, технологій та послуг, які можуть використовуватися для розробки і видобутку нафти.

Ці економічні санкції доповнюються дією інших обмежувальних заходів ЄС, введених у відповідь на кризу в Україні, а саме:

- індивідуальні обмежувальні заходи, тобто заборона на видачу візи і заморожування активів, що діють стосовно 164 фізичних та 44 юридичних осіб строком до 15 березня 2019 року;

- обмежувальні заходи у відповідь на неправомірну анексію Криму і Севастополя діють тільки на території Криму і Севастополя на рік до 23 червня 2019 року.

"19 березня 2015 року Європейська Рада пов'язала термін дії санкцій з повним виконанням Мінських угод, що, як передбачалося, повинно було відбутися до 31 грудня 2015 року. Оскільки цього не сталося, санкції продовжують діяти", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 12 грудня, Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій засудив будівництво російського проекту магістрального газопроводу в обхід України "Північний потік-2" і виступив за його скасування, а також закликав ЄС ввести додаткові санкції проти Росії в разі, якщо вона не звільнить захоплених українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram