ГоловнаПолітика

Український моряк Костишин визнав себе військовополоненим, - адвокат

Старшина бронекатера "Нікополь" також попросив перекладача.

Український моряк Костишин визнав себе військовополоненим, - адвокат
Предположительно фото Владислава Костышина
Фото: dsnews.ua

Український моряк Владислав Костишин під час слідчих дій у Москві заявив, що визнає себе військовополоненим. Про це повідомив адвокат Костишина Олег Єлісєєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

Слідчі дії за участю Костишина відбулися 19 грудня. Костишин заявив під протокол, що визнає себе військовополоненим, а також попросив надати перекладача з російської на українську мову.

"Владислав почувається добре і тримається молодцем, як і личить справжньому військовослужбовцю. Дуже скромний у своїх бажаннях і потребах. Очі от лише втомлені й сумні", - написав адвокат.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що український моряк Сергій Чуліба, захоплений у Керченській протоці під час нападу РФ на кораблі ВМС України, заявив, що вважає себе військовополоненим.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українські судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення, їх доправили в лікарню окупованої Керчі. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував усіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна проінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов у міжнародний суд ООН.

27 листопада пропагандистський телеканал TVC.RU опублікував відео допиту затриманих українців російськими силовиками. На відео, зокрема, командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських суден створюють провокацію". На відео видно, що Лісовий читає заздалегідь підготовлений текст.

15 грудня на допиті у ФСБ РФ капітан бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця заявив, що вважає себе військовополоненим.

Раніше командир малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що не має наміру свідчити до звільнення його екіпажу. Командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також відмовився свідчити в російському суді. Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити - командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко і офіцер Служби безпеки України Василь Сорока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram