ГоловнаПолітика

Закон про перейменування російської церкви в Україні - це крок на захист української незалежності, - Висоцький

Україна повинна уникати використання тих методів, які дозволяють собі російські окупанти в інформаційній та духовній сфері.

Закон про перейменування російської церкви в Україні - це крок на захист української незалежності, - Висоцький
Сергей Высоцкий
Фото: "Народный фронт"

Ухвалення закону про назви релігійних організацій, за якими має бути перейменована Українська православна церква Московського патріархату - це крок щодо захисту української незалежності. Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Висоцький з парламентської трибуни.

Серед співавторів законопроекту №5309 - представники "Народного фронту" Ігор Бриченко, Сергій Висоцький, Ігор Лапін. Законопроект підтримав Комітет з питань культури і духовності, який очолює представник НФ Микола Княжицький.

Коментуючи законопроект, Сергій Висоцький зазначив, що Україна повинна уникати використання тих методів, які дозволяють собі російські окупанти в інформаційній та духовній сфері.

"Україна - не Росія. І навіть, коли ми стикаємося з російською агресією - інформаційною і духовною, - ми не можемо використовувати ті самі методи, які використовує Росія. Ми не вбиваємо, не забороняємо, не заарештовуємо", - наголосив він.

Сергій Висоцький сказав, що в Україні всі люди можуть сповідувати ту релігію, яку вони хочуть, і йти до тієї конфесії, тієї церкви, до якої вони звикли йти.

"Водночас до кожної церкви: навіть путінської церкви, навіть церкви, патріарх якої був присутній на засіданні Ради нацбезпеки Росії з розгляду українського церковного питання, навіть церкви, патріарх якої був на останній колегії Міністерства оборони Росії як її повноцінний член - навіть до тієї церкви у нас повинна бути толерантність", - додав народний депутат.

"Але ця церква повинна поважати український суверенітет і незалежність", - уточнив представник "Народного фронту".

"Якщо людина хоче йти в Московську церкву, вона повинна розуміти, що йде до російської православної церкви України. Не Московського патріархату, не українську церкву, а до церкви, патріарх якої діє проти нашої державності. Потрібно, щоб людина це розуміла, бачила в документах, в Статуті, на вивісках", - наголосив Сергій Висоцький.

"Тому перейменування російських парафій в російські парафії, перейменування так званої Української церкви на російську - це нормальний крок за захист нашої незалежності", - підсумував він.

Верховна Рада підтримала законопроект №5309 240 голосами. Після цього народний депутат "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич зірвав з парламентської трибуни розміщений там фракцією "Народний фронт" плакат з написом: "Агента Путіна Медведчука - під суд!" в результаті чого почалася бійка і спікер змушений був закрити ранкове пленарне засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram