ГоловнаПолітика

Комітет Ради схвалив до другого читання текст "мовного" законопроекту

Нардепи подали понад 2 тисячі правок.

Комітет Ради схвалив до другого читання текст "мовного" законопроекту
Николай Княжицкий
Фото: Сергей Нужненко

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності схвалив до другого читання текст законопроекту (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, члени комітету на засіданні в середу ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону в редакції, запропонованій комітетом.

Глава комітету Микола Княжицький зазначив, що члени комітету довго працювали над цим законопроектом.

"Ми останні, думаю, два тижні щодня збиралися, опрацьовували поправки, шукали рішення, проводили міжнародні переговори, не приховую цього, і з послами "Великої сімки", і з генеральним секретарем НАТО, і з президентом Європейського парламенту за участю голови Верховної Ради", - сказав він на засіданні комітету.

За словами Княжицького, нардепи подали понад 2 тисячі правок до проекту закону.

"Звичайно, законопроект зміниться, але не дуже сильно. Він зміниться, я б сказав, в більш логічну з правової точки зору сторону. Кардинальних змін не буде", - сказав він журналістам.

Княжицький також висловив сумнів, що парламент розгляне законопроект у четвер.

"Залежить від фракцій коаліції. Я не думаю, що це буде завтра. Поки до кінця готовності в залі немає. Сподіваюся, що в кінці січня - початку лютого вона буде", - додав він.

Нагадаємо, 4 жовтня Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної. Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Функціями уповноваженого буде захист української мови як елемента конституційного ладу і захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у всіх сферах суспільного життя на всій території країни.

Передбачена також кримінальна відповідальність "за публічне приниження і зневагу до державної мови". Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом, гімном - штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Україна також вирішила ввести іспит з мови при прийомі до громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram