ГоловнаПолітика

Засідання Контактної групи з питань Донбасу пройшло безрезультатно, - Геращенко

"Росіяни вели себе як зазвичай".

Засідання Контактної групи з питань Донбасу пройшло безрезультатно, - Геращенко
Украинская делегация в Минске
Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що останнє цього року засідання ТКГ пройшло безрезультатно.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Маленька українська делегація в Мінську під керівництвом нашого представника Євгена Марчука... зажадала демілітаризації і деокупації Азовського і Чорного морів, Керченської протоки і нагадала про відповідну резолюцію Генасамблеї ООН, яку було прийнято 17 грудня", - повідомила Геращенко.

На засіданні Марчук закликав ОБСЄ негайно почати постійний моніторинг ситуації безпеки в акваторії Керченської протоки, Азовського та Чорного морів. Він нагадав, що мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, і запропонував встановити постійний пункт моніторингу в Керчі.

"Росіяни вели себе як зазвичай. На минулому засіданні представник Росії Борис Гризлов, щойно ми порушили питання Азова і негайного звільнення моряків, покинув засідання. Цього разу він узагалі не приїхав. Тому РФ була представлена іншими дипломатами. На жаль, у питанні звільнення заручників і політв'язнів ніякого прогресу, тому що на всі наші компромісні пропозиції отримано відмову", - зауважила Геращенко.

Також, за її словами, не вдалося домогтися прогресу в питанні пошуку зниклих безвісти.

Водночас в економічній підгрупі представники України порушили питання ремонту водопроводу в Торецьку та української власності на окупованих територіях, зокрема питання повернення вкрадених у "Укрзалізниці" вагонів.

Також порушувалося питання власності фізичних осіб, яка зазнає мародерства і яку переписують на інших осіб.

Нагадаємо, сьогодні, 19 грудня, Контактна група з питань Донбасу провела своє 101-ше засідання. Напередодні Марчук повідомив, що на переговорах українська сторона запропонує два варіанти обміну полоненими - за формулою 23 на 23 або 66 на 19. Це питання вже порушували на засіданні 4 грудня, але Росія його відкинула.

Останній масштабний обмін заручниками між Україною і бойовиками "ЛДНР" на Донбасі відбувся 27 грудня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram