ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН прийняла резолюцію з приводу мілітаризації Чорного і Азовського морів

"За" проголосували 66 держав-членів, "проти" - 19, "утрималися" 72.

Генасамблея ООН прийняла резолюцію з приводу мілітаризації Чорного і Азовського морів
Фото: IOGT International

Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів", проект якої було ініційовано Україною і представлено від імені групи держав.

"За" проголосували 66 держав-членів, "проти" - 19, "утрималися" 72, повідомляє Укрінформ.

У документі акцентується на загрозі безпеці, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї - зокрема літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд. Уперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і припинити його тимчасову окупацію.

"(Генеральна асамблея, - ред.) Закликає Росію як державу-окупанта вивести свої війська з Криму і невідкладно завершити тимчасову окупацію української території", - йдеться в тексті документа.

Уперше резолюція ООН відзначає, що, окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

"(Генеральна асамблея, - ред.) Нагадує, що тимчасова окупація Криму, як і загроза або застосування сили Російською Федерацією проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, порушує зобов'язання за Меморандумом про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) від 5 грудня 1994 року, в якому, з-поміж іншого, була підтверджена відданість повазі незалежності, суверенітету й нинішнім кордонам України", - йдеться в мотивувальній частині резолюції.

Крім того, в документі висловлено підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, стурбованість прогресом мілітаризації півострова і прилеглих морських районів, розміщенням літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю. Окремо згадано про напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії.

Резолюція також закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торгових суден, засуджує незаконне спорудження моста через Керченську протоку.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї російські прикордонники захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-Морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Після захоплення буксир і катери відконвоювали в Керч, два дні потому окупаційний суд Сімферополя заарештував українських моряків, і 30 листопада їх етапували до Москви.

Україна у відповідь на акт агресії ввела воєнний стан у 10 областях терміном на 30 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram