ГоловнаПолітика

Капітан бронекатера "Нікополь" Небилиця заявив на допиті, що є військовополоненим

Український моряк не вважає себе винним.

Капітан бронекатера "Нікополь" Небилиця заявив на допиті, що є військовополоненим
Богдан Небылица

Капітан затриманого у Керченській протоці українського бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця заявив на допиті в ФСБ РФ, що вважає себе військовополоненим. Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

"Як і з іншими моряками, з Небилицею були проведені слідчі дії, ознайомили з декількома постановами про призначення експертиз. Також провели його допит, під час якого він заявив, що є військовополоненим", - повідомив Полозов.

"Адвокат команди захисту військовополонених українських моряків Еміль Курбедінов відвідав командира МБАК "Нікополь" Богдана Небилицю. За словами адвоката, Небилиця тримається молодцем. Виглядає бадьоро, посміхається. Водночас за час перебування в СІЗО "Лефортово" його чотири рази переводили в різні камери. Зараз сидить з людиною на ім'я Мухамед. Відносини нормальні, але особливо не спілкуються", - додав Полозов.

Небилиця став десятим українським незаконно захопленим Росією моряком, який заявив, що вважає себе військовополоненим і відмовився визнавати свою провину.

Богдан Небилиця був в числі тих курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, які відмовилися присягнути РФ і співали гімн України, коли російські військові спускали з флагштока український прапор і піднімали свій. Небилиця разом з іншими курсантами, що не перейшли на службу Росії, закінчував своє навчання в Інституті Військово-морських сил Одеської морської академії. З 2016 він отримав диплом і був призначений командиром "Нікополя".

Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити: командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко, командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, офіцер Служби безпеки України Василь Сорока, командир судна "Бердянськ" Роман Мокряк.

Як повідомлялося, ФСБ порушила кримінальну справу і висунула 24 українським морякам звинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєного групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї російські прикордонники захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Після захоплення буксир і катери відконвоювали в Керч, два дні по тому окупаційний суд Сімферополя заарештував українських моряків, і 30 листопада їх етапували до Москви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram