ГоловнаПолітика

США закликали Угорщину підтримати Україну

«Якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина опиниться на передньому краї російської агресії».

США закликали Угорщину підтримати Україну
Фото: Генпрокуратура Украины

Сполучені Штати закликали Угорщину відновити відносини з сусідньою Україною і не намагатися блокувати співпрацю Києва з НАТО, заявивши, що «якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина опиниться на передньому краї російської агресії».

Про це повідомляє Голос Америки.

Посол США в Будапешті Девід Корнстейн заявив парламентському комітету, що Угорщина може зробити більше для «укладення пріоритетних альянсів» у той час, коли, за його словами, Росія знову є загрозою для України і Європи.

«Зараз, як ніколи, Росія випробовує Захід, - зазначив Корнстейн у заяві, поширеній посольством США. - Ми твердо переконані, що для союзників з НАТО найкращий спосіб просувати реформи в Україні полягає в тому, щоб робити це шляхом спілкування з Україною, а не шляхом блокування взаємодії України з НАТО».

Корнстейн сказав, що Угорщина, яка значною мірою залежить від російських нафтогазових і ядерних енергетичних ресурсів, бавиться з вогнем, заграючи з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Нам потрібно пам'ятати загальну картину, - сказав він. - Путін не зацікавлений у національному суверенітеті. Його погляди неоімперські. Якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина опиниться на передньому краї російської агресії».

Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Левенте Мадьяр заявив парламентському комітету, що відмінності між США та Угорщиною не є стратегічними, і висловив надію, що діалог допоможе їх виправити, повідомляє державне інформаційне агентство MTI.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав санкції Заходу проти Росії за анексію Кримського півострова і підтримку Москвою проросійських сепаратистів на сході України, але Орбан також розкритикував ці санкції.

Нагадаємо, що відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися 2017 року, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області.

Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram