ГоловнаПолітика

Данилюк: СБУ історично "кришує" контрабанду, а це 100 млрд недонадходжень у бюджет

Загальна втрата від дефектної податкової політики, за його підрахунками, - 400 млрд.

Данилюк: СБУ історично "кришує" контрабанду, а це 100 млрд недонадходжень у бюджет
Фото: Макс Требухов

Недонадходження в бюджет через контрабанду становлять понад 100 млрд гривень, а "кришує" її в Україні СБУ. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив колишній міністр фінансів Олександр Данилюк.

"СБУ - головна «криша» контрабанди. Історично завжди була. Фактично в них митники всі на гачку висять. Тобто вони знають, де і скільки хто вкрав. СБУ цим успішно користується", - зазначив екс-міністр.

Загалом, за його оцінками, бюджет України через контрабанду і дефектну податкову політику втрачає близько 400 млрд гривень надходжень.

"Ми робили порівняння з іншими країнами - скільки ми могли б отримати, якби ефективно працювала ДФС. Вийшла сума близько 400 млрд грн. Але ніде податки на всі 100% не збирають. Якщо говорити про контрабанду, то побороти її насправді досить просто. І ми можемо оперативно збільшити доходи бюджету більш ніж на 100 млрд грн. Але важливо правильно визначати базу для порівняння.

У 2017 році, наприклад, хвалили ДФС за зростання доходів митниці на 70 млрд грн порівняно з 2016, хоча основними факторами були курс долара і зростання економіки, а не боротьба з корупцією і підвищення ефективності адміністрування. Тому треба порівнювати зіставні речі", - зазначив Данилюк.

Також він навів приклад того, скільки на поверненні ПДВ і фіктивному ПДВ "заробляли" податківці за часів Віктора Януковича.

"Прикиньмо. Середній обсяг відшкодування ПДВ - 10 мільярдів на місяць, на рік близько ста двадцяти мільярдів. Відкат варіювався залежно від року. При Клименкові, говорили, доходило до 25%. Можна консервативно припускати в середньому на рівні 10%, не всі ж платять насправді. І отримуємо дуже немаленьку суму. І це кеш. А ще є фіктивний ПДВ.

Важливий момент: відкат за повернення ПДВ - це гроші бізнесу, які фактично крадуть співробітники ДФС і їхні кришувальники. Фіктивний ПДВ - це гроші, які крадуть безпосередньо з бюджету", - розповів Данилюк.

Докладно читайте в повній версії інтерв'ю "Олександр Данилюк:" Після арешту Насірова Гройсман підходив до мене кілька разів. Президента це теж сильно зачепило".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram