ГоловнаПолітика

Підозрюваний у зраді суддя Чорнобук добився відміни звільнення (оновлено)

Верховний Суд визнав порушення регламенту Верховної Ради при прийнятті рішення.

Підозрюваний у зраді суддя Чорнобук добився відміни звільнення (оновлено)
Фото: facebook/Larysa Sargan

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду скасував звільнення колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, підозрюваного в державній зраді, з посади судді.

Таке рішення було прийнято 28 листопада, воно є в судовому реєстрі.

Чорнобук запевняє, що Верховна Рада 29 вересня 2016 року голосуванням за його звільнення порушила регламент парламенту, зокрема, суддю не повідомили вчасно про розгляд питання. Крім того, позивач зазначив, що за згадану постанову віддали голоси 23 депутати, яких не було на пленарному засіданні Ради.

У листопаді 2017 року Вищий адміністративний суд відмовив Чорнобуку у скасуванні його звільнення.

Касаційний адмінсуд Верховного Суду переглянув це рішення і скасував його. Також суд скасував рішення Верховної Ради про звільнення судді.

Тепер це питання має повторно розглянути Вища рада правосуддя.

Оновлення. Прес-служба Верховного Суду заявила, що його рішення не є підставою для відновлення Чорнобука на посаді судді.

Нагадаємо, що станом на 29 вересня 2016 року Чорнобук був суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області. Його звільнили за порушення присяги судді.

У березні 2014 року Чорнобук публічно підтримав анексію Криму Росією. Незважаючи на це, влада Криму звільнила його з посади і заборонила в'їзд на півострів. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка отримав призначення на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У липні 2018 року Чорнобуку заочно оголосили підозру у зраді. 19 липня його оголосили в розшук і на початку листопада затримали в Києві.

Варто зазначити, що 29 вересня 2016 року було останнім днем, коли суддів звільняла Верховна Рада. Тоді звільнили декілька десятків скандально відомих суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram