ГоловнаПолітика

Єврокомісар закликав Росію відпустити Сенцова для вручення премії Сахарова

Церемонія нагородження пройде 12 грудня.

Єврокомісар Йоганнес Хан закликав Росію відпустити українського режисера Олега Сенцова, щоб він зміг особисто отримати премію Сахарова.

Про це єврокомісар написав у своєму Twitter.

"Наступного тижня українського кінорежисера Олега Сенцова буде нагороджено премією Сахарова Європейського парламенту. Засуджений до 20 років тюремного ув'язнення, він не зможе особисто отримати премію. Тому я повторно закликаю: відпустіть Сенцова отримати премію Сахарова", - написав Хан.

Напередодні Європарламент вивісив банер на честь Олега Сенцова, який міститься в російській колонії за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі. Таким чином Європарламент продемонстрував готовність до церемонії нагородження премією Сахарова, яка пройде 12 грудня.

Нагадаємо, 25 жовтня Сенцов визнаний гідним премії Сахарова за свободу думки. У листопаді депутати Європарламенту направили Росії лист з проханням відпустити режисера для вручення йому премії в Брюссель. Також повідомлялося, що вони ведуть переговори з відповідними відомствами РФ, щоб відвідати Сенцова в російській колонії.

23 жовтня Польща присвоїла Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana ("За людську гідність").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram