ГоловнаПолітика

Україна висловила протест Росії через арешт кримського адвоката Курбедінова

Курбедінов є адвокатом військовополоненого моряка, захопленого в Керченській протоці.

Україна висловила протест Росії через арешт кримського адвоката Курбедінова
Эмиль Курбединов
Фото: facebook/Emil Kurbedinov

Україна висловила протест Росії у зв'язку з незаконним рішенням російського суду в анексованому Сімферополі про адміністративний арешт кримськотатарського адвоката Еміля Курбедінова за пост в соцмережі п'ятирічної давності.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС України.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з сьогоднішнім незаконним рішенням російського окупаційного "суду" в Сімферополі засудити кримськотатарського активіста і адвоката Еміля Курбедінова на п'ять діб адміністративного арешту", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Курбедінов є одним з ключових адвокатів у справах українців, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими і політично мотивованими звинуваченнями. Також нещодавно він став захисником одного з захоплених в Керченській протоці українських моряків.

МЗС підкреслює, що той факт, що Курбедінов є адвокатом військовополоненого і міг стати причиною його затримання.

"Звинувачення в "демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій", використане російським окупаційним "судом" для того, щоб відправити Курбедінова за ґрати, також має безпідставний і сфабрикований характер", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, у четвер, 6 грудня, російські силовики затримали Курбедінова "за підозрою в поширенні екстремістських матеріалів".

Російський суд засудив його до п'яти днів адміністративного арешту за статтею 20.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення (пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки, або атрибутики або символіки екстремістських організацій, або іншої атрибутики або символіки, пропаганда або публічна демонстрація яких заборонені федеральними законами) за пост в соцмережі, який він опублікував близько п'яти років тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram