ГоловнаПолітика

Український консул відвідав фігуранта "справи Сенцова" в російській колонії

З початку 2018 року українським дипломатам вдалося двічі відвідати Чирнія.

Український консул відвідав фігуранта "справи Сенцова" в російській колонії
Алексей Чирний
Фото: Радио Свобода

До засудженого за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму викладача історії Олексія Чирнія, якого слідство називає "спільником" Олега Сенцова і Олександра Кольченка, допустили українського консула.

Про це повідомив генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, передає Крим.Реалії.

Він уточнив, що дипломати чотири місяці не могли потрапити до Чирнія у ВК-15 у місті Батайськ Ростовської області. Наприкінці серпня російська сторона заявила, що засуджений нібито є громадянином РФ і тому візит українського консула до нього неможливий.

26 листопада консул передав Чирнію медикаменти, оскільки той почав скаржитися на болі в ділянці грудей. Політв'язню також привезли чергову партію конвертів і поштових марок на суму близько 2 тисяч гривень. Найближчим часом Генконсульство планує переказати гроші на його тюремний рахунок.

Умови утримання Чирній назвав задовільними порівняно з іншими пенітенціарними установами, в яких він сидів раніше. У колонії в'язень намагається багато читати. За словами генконсула, він спілкувався з політв'язнем близько півтори години.

Малишевський також розповів, що Генконсульство співпрацює з російськими правозахисниками і членами Обласної спостережної комісії, які також відвідують українських політв'язнів. Візит правозахисників до Чирнія заплановано на другу половину грудня.

З початку 2018 року українським дипломатам вдалося двічі відвідати Чирнія у ВК-9 у місті Шахти Ростовської області. Він неодноразово заявляв, що 2014 року подав заявку на відмову від громадянства РФ і російський паспорт не отримував.

Нагадаємо, фігурантів справи Сенцова спочатку було восьмеро. ФСБ затримала чотирьох з них: Олег Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Олександр Кольченко - 10 років, Олексій Чирній - сім років, Геннадій Афанасьєв - сім років. Афанасьєва помилували й обміняли, він повернувся в Україну 2016 року.

Згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і Кольченка, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півострів до свого складу.

Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готувалися підірвати пам'ятник Леніну і Вічний вогонь. Олександра Кольченка звинувачували в тому, що увійшов до складу цієї терористичної спільноти і брав участь в одному з підпалів.

Крім нього, за версією звинувачення, в групу входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обидва були засуджені раніше згідно з особливим порядком), а також Степан Цириль, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркін (їх оголошено в розшук).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram