ГоловнаПолітика

Важке поранення ніг та ампутація пальців: волонтери повідомили про стан здоров'я українських моряків

"Ні відео, ні підтвердження про характер поранень офіційно наші консули не отримали".

Українські консули не отримали жодної офіційної інформації про поранення полонених моряків. За даними волонтерів, у одного із затриманих українців важке поранення ніг, а в іншого - травматична ампутація пальців.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" розповіла радник командувача ВМС Вікторія Христенко.

"Троє моряків перебувають в "Матросской тишине". Ні відео, ні підтвердження про характер поранень офіційно не отримали наші консули, крім того, що ніби поранених відвідала омбудсмен Москви. У одного з хлопців важке поранення ніг. Те, що він пересувається з милицями - ні про що нам не говорить, ми не бачимо його поранень і яку йому зробили операцію в ізоляторі. У одного з хлопців травматична ампутація пальців кисті", - розповіла Христенко.

Зазначається, що ця інформація отримана від волонтерів, які допомагали морякам під час перебування в Сімферопольському СІЗО.

Також Христенко закликала писати листи полоненим морякам, зазначивши, що листи повинні бути російською мовою, не мати української символіки і не порушувати політичні теми, інакше їх не пропустить тюремна цензура.

Нагадаємо, 25 листопада в Керченській протоці російські прикордонні кораблі атакували і захопили два українські катери і буксир. Всі 24 моряки, що перебували на суднах, потрапили в полон.

27-28 листопада окупаційний суд Сімферополя заарештував всіх полонених українців до 25 січня 2019 року. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону. Увечері 29 листопада надійшла інформація про те, що українських моряків почали вивозити з СІЗО Сімферополя. Пізніше стало відомо, що їх помістили в СІЗО Москви - "Лефортово" і "Матросская тишина". Відомо також, що в "Лефортово" українських моряків помістили в карантинні одиночні камери.

Як повідомлялося, українські консули відвідали в Москві трьох поранених моряків ВМС України, які були захоплені російськими військовими біля Керченської протоки.

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію забезпечити поранених моряків відповідним лікуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram