ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про гуманітарне розмінування на Донбасі

В Україні створять Центр протимінних операцій.

Рада прийняла закон про гуманітарне розмінування на Донбасі
После нескольких неудачных голосований "за" проголосовали 242 депутата
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада затвердила в цілому законопроект №9080-1 про протимінну діяльність.

Після декількох невдалих голосувань за нього проголосували 242 депутати за мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, протимінна діяльність складається з обстеження, маркування та складання карт територій; виявлення, перевезення або знищення вибухонебезпечних предметів; документації проведених робіт; інформування про заходи щодо протимінної діяльності та небезпеки вибухонебезпечних предметів; утилізації надлишкових і непридатних боєприпасів; надання допомоги постраждалим і їх реабілітації.

Крім того, Кабінету Міністрів також пропонують заснувати Національний орган з питань протимінної діяльності, який буде координувати і регулювати діяльність Центру протимінних операцій. Також протимінною діяльністю займатимуться оператори й уповноважені підрозділи центральних органів виконавчої влади.

Передбачається також розробка стандартів у цій галузі Центром протимінних операцій та затвердження їх Кабміном з урахуванням положень міжнародних стандартів протимінної діяльності (IMAS), затверджених службою Організації Об'єднаних Націй з питань протимінної діяльності (UNMAS).

Фінансування діяльності може здійснюватися за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, установ різних форм власності, а також установ інших держав і міжнародних організацій.

Закон передбачає створення реєстру операторів протимінної діяльності, які мають право на здійснення господарської діяльності в цій сфері, які повинні будуть пройти ліцензування і отримати акредитацію.

Території конфлікту на Донбасі й окупований Крим увійдуть до затвердженого Кабміном переліку ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами територій, а фахівці підлягатимуть обов'язковому страхуванню життя і здоров'я на період виконання робіт з розмінування.

Нагадаємо, цей законопроект Рада повинна була затвердити 6 листопада. У листопаді делегація Програми розвитку ООН спільно з міжнародними партнерами презентували програму діяльності щодо розмінування Донецької області.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб підрахували, що витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів.

Раніше фахівці заявляли, що на розмінування Донбасу необхідно 10-15 років, і цей процес коштуватиме Україні не один мільярд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram