ГоловнаПолітика

КСУ визнав незаконним обмеження зарплат суддів, які не пройшли переатестацію

Посадовий оклад підвищать з 10 до 15 мінімальних зарплат.

КСУ визнав незаконним обмеження зарплат суддів, які не пройшли переатестацію
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав незаконним обмеження окладу суддів місцевих судів, яке було введено у 2015 році. Це рішення підвищить зарплати суддям, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання і не здійснюють правосуддя.

Про це йдеться на сайті КСУ.

Закон України "Про судоустрій і статус суддів" від 2010 року передбачив, що з 2015 року посадовий оклад суддів становитиме 15 мінімальних зарплат.

Але в лютому 2015 року Верховна Рада прийняла Закон "Про забезпечення права на справедливий суд", яким, зокрема, обмежила суддівський оклад 10 мінімальними зарплатами, а суддів, які не здійснюють правосуддя, позбавила права на доплати до посадового окладу.

У 2016 році набув чинності новий Закон "Про судоустрій і статус суддів", де передбачено інші, вищі оклади, але положення старого закону продовжують діяти і застосовуватися до суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання.

КСУ визнав, що рішення Верховної Ради звужує гарантії їх незалежності і постановив повернути первісну редакцію статті Закону "Про судоустрій і статус суддів" від 2010 року, де посадовий оклад суддів з 2015 року встановлено на рівні 15 мінімальних зарплат.

Рішення Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram