ГоловнаПолітика

У МінТОТ повідомили про аварії суден, що скупчилися біля заблокованої РФ Керченської протоки

"Допустивши масове скупчення суден у районі Керченської протоки, РФ створила серйозну загрозу безпеці судноплавства".

Внаслідок блокування РФ Керченської протоки в Чорному і Азовському морях зафіксовані аварії морських суден.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб України.

"З 25 листопада сотні кораблів перебували в очікуванні дозволів на прохід через Керченську протоку, як із західного напрямку Чорного, так і з напрямку Азовського морів ... Кораблі залишалися на місцях, утворюючи скупчення, яке стало причиною низки аварій", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними міжнародних систем моніторингу суден 30 листопада вантажне судно Lady Мaria (прапор Того) при маневруванні біля Керченської протоки отримало пошкодження через заплутування гвинта в якірному ланцюгу іншого вантажного судна Azov Сoncord (прапор Мальти). Обидва кораблі були на шляху до портів в Азовському морі.

Lady Мaria
Lady Мaria

1 грудня на виході з Азовського моря поблизу Керченської протоки буксир Pal 3 (РФ) втратив контроль над баржею Shilaynyay, що перебувала на буксирі і була завантажена близько 4 тис тонн пшениці, через що баржа відірвалася і сіла на мілину біля мису Кам'яне. Капітан буксира кілька годин намагався самостійно зняти баржу з мілини, але безуспішно.

"Допустивши масове скупчення суден в районі Керченської протоки, РФ створила серйозну загрозу безпеці судноплавства. Такі дії РФ є грубим порушенням Конвенції ООН з морського права 1982 року, відповідно до якої Росія відповідає за безпечну навігацію суден. Одночасно з масовими відключеннями суднами системи AIS, які заохочує РФ, наведені приклади ще раз демонструють, як РФ нехтує нормами міжнародного права і створює небезпеку для судноплавства в Чорному і Азовському морях", - заявляють в МінТОТ.

Як повідомлялося, вранці 25 листопада РФ заблокувала прохід Керченською протокою для українського буксира "Яни Капу" і двох катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і захопила ці судна з екіпажами. Окупаційний суд Сімферополя заарештував всіх моряків на два місяці, їх перевезли з Криму в Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram