ГоловнаПолітика

Сьогодні Росія повинна пояснити ЄСПЛ ситуацію з українськими моряками

РФ повинна пояснити, на якій підставі затримала українців, де вони перебувають зараз і в якому стані.

Сьогодні Росія повинна пояснити ЄСПЛ ситуацію з українськими моряками
Фото: EPA/UPG

Сьогодні Росія повинна надати інформацію про захоплення українських моряків і юридичні підстави для їх затримання, згідно з рішенням Європейського суду з прав людини. Також РФ повинна повідомити, де утримують полонених, який стан їхнього здоров'я і яку допомогу їм надано.

Про це сьогодні на відкритті форуму "70 років загальної декларації прав людини" заявив Президент України Петро Порошенко, висловивши надію, що рішення ЄСПЛ буде виконано, пише "Інтерфакс-Україна".

"ЄСПЛ у відповідь на звернення України вже виніс термінове і важливе рішення - зобов'язав Росію надати інформацію про захоплених моряків... Цю інформацію, відповідно до рішення суду, уряд Російської Федерації має надати сьогодні", - сказав Порошенко.

Голова держави додав, що сподівається і на те, що "беззаконня стосовно наших моряків нарешті буде припинено".

Нагадаємо, 28 листопада Міністерство юстиції від імені Кабінету Міністрів звернулося в ЄСПЛ для захисту захоплених РФ українських військових моряків. Позиція України полягає в тому, що захоплені моряки є військовополоненими і до них повинні застосовуватися всі гарантії захисту, визначені Женевськими конвенціями.

Росія захопила в полон 24 українських моряків у нейтральних водах Чорного моря. Окупаційний суд Сімферополя заарештував українців на два місяці, після чого росіяни вивезли моряків з Криму в Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram