ГоловнаПолітика

У Сенат США внесли проект резолюції, яка засуджує агресію Росії

Сенатори закликають Росію негайно звільнити українських моряків.

У Сенат США внесли проект резолюції, яка засуджує агресію Росії
Фото: EPA/UPG

Шестеро сенаторів США внесли на розгляд верхньої палати Конгресу проект резолюції, яка засуджує агресію Росії проти України.

Документ розміщено на офіційному сайті одного з ініціаторів, сенатора-республіканця Марко Рубіо, передає Голос Америки.

У проекті засуджується нещодавній напад на український корабель в Керченській протоці, а також міститься заклик до Росії негайно звільнити українських моряків і припинити залякування кораблів, які здійснюють міжнародні постачання і проходять через Керченську протоку.

У вступній частині резолюції наводяться основні дані про інцидент 25 листопада, коли "збройні сили Російської Федерації провели постріли по трьох кораблях українських ВМС, які намагалися пройти через Керченську протоку", а також зазначається, що такі дії є порушенням міжнародного права і двосторонньої угоди від 2003 року між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Наводячи порушення, вчинені Росією, сенатори, зокрема, відзначили мілітаризацію Криму. З 2014 року кількість військових в Криму, за їхніми оцінками, збільшилася до 28 000 - 29 000, було додано шість нових підводних човнів, три фрегати, а також розміщені тактичні групи протиповітряної оборони С-400, йдеться в проекті резолюції.

Ініціаторами проекту резолюції стали сенатори Марко Рубіо, Рон Джонсон, Кріс Мерфі, Джон Баррассо, Роб Портман і Том Коттон.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що розраховує на підтримку США на саміті G-20. Він закликав Росію піти з України і висловив сподівання, що на саміті в Аргентині президент США Дональд Трамп звернеться з цим закликом до президента РФ Володимира Путіна.

Одним з можливих варіантів підтримки України, на думку Порошенка, може бути заходження суден НАТО в Чорне море.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram